ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για το μεταναστευτικό

19:04 - 20 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για το μεταναστευτικό
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για την κρίση στο μεταναστευτικό, συγκαλεί ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά το Παγκόσμιο Σοκ που προκαλεί η νέα τραγωδία με παράτυπους μετανάστες, που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.


Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη και τον κίνδυνο που αυτοί αντιμετωπίζουν στη Μεσόγειο.

Την συνεδρίαση είχαν ζητήσει με δηλώσεις τους, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι και ο Αλέξης Τσίπρας.

Προτάσεις για το μεταναστευτικό κατέθεσε η Κομισιόν

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Δευτέρα, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργιών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη δράσης προκειμένου να δοθεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.

Οι προτάσεις, περιλαμβάνουν την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Triton" για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ.

«Είναι ανθρώπινο καθήκον και ηθική υποχρέωση να θέσουμε τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε ημέρα στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι: «Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

ΟΗΕ: Η ΕΕ να είναι «λιγότερο σκληρή»

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ραάντ Αλ Χουσεΐν, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει μια πιο «εκλεπτυσμένη, θαρραλέα και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» στους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα.

«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη της σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και κινδυνεύει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση ως «κοντόφθαλμες, βραχυπρόθεσμες πολιτικές αντιδράσεις που υποθάλπουν τα ξενοφοβικά λαϊκιστικά κινήματα που έχουν δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Σε εξέλιξη οι έρευνες στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται οι έρευνες μετά την πρωτοφανή τραγωδία στο Κανάλι της Σικελίας με εκατοντάδες νεκρούς, ενώ ακόμα δύο πλοιάρια εξέπεμψαν σήμα κινδύνου με τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας να έχουν σπεύσει να βοηθήσουν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.