ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριπλασιάζει τα λεφτά για την έρευνα μεταναστών η ΕΕ

23:25 - 23 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Τριπλασιάζει τα λεφτά για την έρευνα μεταναστών η ΕΕ
Να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την έρευνα και τη διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε ο  πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για την προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην Μεσόγειο.

Πρώτον, την προετοιμασία δράσεων ώστε να εντοπίζονται και να καταστρέφονται τα πλοία των δουλεμπόρων προτού χρησιμοποιηθούν. Οι δράσεις αυτές θα είναι ευθυγραμμισμένες με το διεθνές δίκαιο.

Δεύτερον, τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης της επιχείρησης  «Τρίτωνας» της Frontex, για την διάσωση μεταναστών στην Μεσόγειο.

Τρίτον, τον περιορισμό των ροών παράνομων μεταναστών, μέσω ενίσχυσης της συνεργίας με τις χώρες της προέλευσης, όπως η Λιβύη.

Τέταρτον, εντατικοποίηση των προσπαθειών για την προφύλαξη των προσφύγων. Για όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες θα προετοιμάσουμε μια πολιτική επιστροφής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο προϋπολογισμός για την επιχείρηση «Τρίτων» στη Μεσόγειο είναι πλέον ίσος με αυτόν της επιχείρησης «Mare Nostrum», στα 120 εκατ. ευρώ.

Συμβάλλοντας στη συζήτηση η Γερμανίδα καγκελάριος  από την πλευρά της τόνισε ότι αν τα χρήματα δεν είναι αρκετά, η Γερμανία θα υποστηρίξει την αύξησή τους.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει να διαλυθούν τα δίκτυα των λαθρεμπόρων και ανακοίνωσε ότι η χώρα θα διαθέσει μια φρεγάτα και ένα πλοίο υποστήριξης στην προσπάθεια που θα γίνει για να χτυπηθούν τα δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για καταστροφή σκαφών.

Σε ότι αφορά την κατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών υποστήριξε ότι το θέμα εξετάζεται υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών νόμων και μίλησε για πιλοτικό πρόγραμμα που θα προβλέπει ανάλογες δυνατότητες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:49 - 23 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.