ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νεπάλ: Ανείπωτη τραγωδία με πάνω από 2.200 νεκρούς

11:05 - 26 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Νεπάλ: Ανείπωτη τραγωδία με πάνω από 2.200 νεκρούς
Τους 2.200 νεκρούς έχουν ξεπεράσει τα θύματα που μετρά η ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,9 βαθμών στο Νεπάλ- η σφοδρότερη τα τελευταία 81 χρόνια. Ο σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο το πρωί, σε απόσταση περίπου 80χλμ ανατολικά της πόλης Ποκάρα.

Ο τελευταίος απολογισμός μιλά πλέον για περισσότερους από 2000 νεκρούς, με τον αριθμό των τραυματιών να υπολογίζεται σε 4.700 ενώ 400 από τους νεκρούς καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Βαρύς είναι ο απολογισμός και στο Έβερεστ όπου από την ισχυρή δόνηση σημειώθηκε κατολίσθηση παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπους. Εκπρόσωπος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στο Έβερεστ την ώρα του σεισμού μπορεί να βρίσκονταν έως και 1.000 άνθρωποι. Ανάμεσα στα θύματα και διευθυντικό στέλεχος της Google με την εταιρεία να εκταμιεύει ένα πόσο της τάξης του 1 εκατ. δολαρίου για να το προσφέρει στην κυβέρνηση του Νεπάλ.

Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για τυχόν επιζώντες ακόμα και με γυμνά χέρια και αξίνες καθώς γνωρίζουν ότι δίνουν μάχη με το χρόνο κόντρα στα συντρίμμια που έχουν γεμίσει τους δρόμους των πόλεων ενώ οι υποδομές, όπως οι στενοί δρόμοι, δεν διευκολύνουν την πρόσβαση σε μπουλντόζες και εκσκαφείς. Το έργο των σωστικών συνεργείων αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές για τις επόμενες ημέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε περίοδο αιχμής για τον τουρισμό που σχετίζεται με την ορειβασία με ορισμένους να μιλούν για την παρουσία έως και 300.000 τουριστών στο Νεπάλ αυτή την περίοδο. 

Η προσοχή των διασωστών στο Κατμαντού επικεντρώνεται στον πύργο Νταραχάρα καθώς αστυνομικοί εκτιμούν ότι μπορεί στα συντρίμμια να βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι ακόμα και 200 άνθρωοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:02 - 26 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.