ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σ. Αραβία: Το βασίλειο του πετρελαίου στρέφεται στην ανανεώσιμη ενέργεια

08:00 - 26 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Σ. Αραβία: Το βασίλειο του πετρελαίου στρέφεται στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ηγετικό ρόλο στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σκοπεύει να διαδραματίσει στο μέλλον η Σαουδική Αραβία, ένα βασίλειο του οποίου η οικονομία στηρίζεται στην παραγωγή πετρελαίου.

Με μια δήλωση, η οποία είναι σχεδόν... προκλητική, ο υπουργός πετρελαίου της χώρας, Άλι αλ-Ναΐμι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ρόλο των επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή (Business & Climate Summit 2015), έκανε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να διακόψει σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να γίνει μεγάλος παίκτης στην ηλιακή και αιολική ενέργεια.

«Στη Σαουδική Αραβία αναγνωρίζουμε πως κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα», ανέφερε και προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει το πότε θα γίνει ακριβώς αυτό, αν θα είναι το 2040, το 2050 ή αργότερα.

Ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να γίνει «παγκόσμια δύναμη στην ηλιακή και αιολική ενέργεια», εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια αντί για πετρέλαιο.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο Μαρκ Φούλτον, τέως επικεφαλής ερευνών για το κλίμα στη Deutsche Bank και σύμβουλος στην Carbon Tracker Initiative, σχολίασε ότι «η Σαουδική Αραβία στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι πρέπει να σχεδιάζουν από τώρα για μια ενεργειακή μετάβαση».

Σύμφωνα με τους Financial Times, ωστόσο, πολλοί ειδικοί της πετρελαιοβιομηχανίας θεωρούν ότι ο στόχος της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων από τα μέσα του αιώνα είναι υπεραισιόδοξος και αυτό αφορά ιδίως την Σαουδική Αραβία, η οποία είναι εξάλλου ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, και χρησιμοποιεί εντός της χώρας περισσότερο από το 25% της παραγωγής.

Παρά το φιλόδοξο στόχο για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ο Ναΐμι δήλωσε ότι διεθνής κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να σταματήσει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός επισήμανε πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και επομένως η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα.

Ο Ναΐμι εκτίμησε πάντως ότι ενδεχόμενη πτώση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν θα έκαναν οικονομικά ασύμφορες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Πιστεύω ότι η ηλιακή ενέργεια θα γίνει ακόμα πιο οικονομική από τα ορυκτά καύσιμα» είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.