ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή του Ελ Νίνιο σε Αυστραλία & Νότια Ασία

14:36 - 27 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Επιστροφή του Ελ Νίνιο σε Αυστραλία & Νότια Ασία
Oι κλιματολόγοι παγκοσμίως προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες εμφάνισης του Ελ Νίνιο.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο φαίνεται ότι θα κάνει αισθητή την παρουσία του άλλη μία φορά. Με τις συνθήκες να επαναλαμβάνονται με σχεδόν ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως και πριν από ένα χρόνο, οι κλιματολόγοι παγκοσμίως προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες εμφάνισης του Ελ Νίνιο, που γενικά καταλήγει σε μείωση των βροχοπτώσεων στην Αυστραλασία και στη νότια Ασία. Ωστόσο, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες του περασμένου έτους, τελικά, αποδείχθηκαν σχετικά ήπιες, τα ποειδοποιητικά σήματα σχετιά με τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο είναι σημαντικά ισχυρότερα φέτος. Η τελευταία πρόβλεψη του Κέντρου Πρόγνωσης Κλίματος (CPC) της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ είναι ότι «υπάρχει μια πιθανότητα περίπου 90%ότι το Ελ Νίνιο θα συνεχιστεί μέσα στο καλοκαίρι του 2015 στο Βόρειο Ημισφαίριο, και υπάρχει μια πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% ότι θα διαρκέσει μέχρι 2015».

Αυτή η τελευταία πρόβλεψη μπορεί, βέβαια, να αποδειχθεί λάθος καθώς  η πρόγνωση του καιρού δεν είναι μια ακριβής επιστήμη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν λόγοι που κάνουν τις πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις για ένα επικείμενο Ελ Νίνιο να έχουν βαρύτητα. Σύμφωνα με το CPC, η προϋπόθεση που ορίζει ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο είναι ήδη σε ισχύ: η μέση τριμηνιαία διαφορά θερμοκρασίας επιφάνειας της θάλασσας μεταξύ της ανατολικού και του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού κινείται γύρω στους 0,5 βαθμούς Κελσίου, η οριοθέτηση που ορίζει το Ελ Νίνιο.

Οι προβλέψεις των τοπικών κλιματολόγων προσέδωσαν επιπλέον υποστήριξη στις Ελ Νίνιο προσδοκίες. Η Ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία (IMD) ανακοίνωσε ότι βλέπει μια πιθανότητα 68% οι μουσώνες φέτος να είναι "κάτω από το κανονικό έως και ελλιπείς", και μία 70% πιθανότητα του Ελ Νίνιο για φέτος. Το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας αξιολογώντας κατά πόσον υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν το Ελ Νίνιο με βάση τον Ελ Νίνιο / Νότια Ταλάντωση (ENSO) δείκτη, υποστήριξε ότι ο δείκτης βρέθηκε επίσης σε κατάσταση «γεγονός» αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια. Ως εργαλείο πρόβλεψης, ο δείκτης δεν είναι αλάνθαστος, αλλά μια στροφή προς το καθεστώς «γεγονός» αποτελεί ένα πολύτιμο οδηγό. Το Γραφείο έχει προβλέψει με ακρίβεια όλα τα σημαντικά επεισόδια El Niño των τελευταίων 30 χρόνων.

el nino

Οι επιπτώσεις ενός επεισοδίου Ελ Νίνιο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην παραγωγή τροφίμων είναι γνωστές. Η μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδονησία και την Ινδία οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, σε περικοπή στις γεωργικές εξαγωγές και στα εισοδήματα. Η γεωργία είναι αρκετά σημαντική σε όλη σχεδόν την Αυστραλασία και τη νότια Ασία με αποτέλεσμα σοβαρά γεγονότα Ελ Νίνιο να μπορούν να γίνουν αισθητά σε εθνικό επίπεδο, με την αύξηση του ΑΕΠ να περιορίζεται. Οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν αναπόφευκτα λόγω της μειωμένης προσφοράς, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσουν τη μείωση στα εισοδήματα των αγροτών από τις χαμηλότερες αποδόσεις.

Η οικονομία της Ινδίας είναι ανάμεσα σε εκείνες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις συνέπειες του Ελ Νίνιο. Η πρόγνωση του IMD επισημαίνει ότι η ανάπτυξη στην ινδική γεωργική παραγωγή θα κυμανθεί τόσο χαμηλά όσο 1-2% αυτό το έτος. Η Νοτιοανατολική Ασία είναι επίσης πιθανό να υποφέρει από το χτύπημα του Ελ Νίνιο, με την Ινδονησία να φαίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη. Η χώρα έχει αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τη γεωργική παραγωγή στην Ασία, με πάνω από το ένα πέμπτο των εσόδων από εξαγωγές προϊόντων διατροφής, φοινικέλαιο ή καουτσούκ.

Η Αυστραλία έχει επίσης πληγεί έντονα ως αποτέλεσμα των προηγούμενων επεισοδίων Ελ Νίνιο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σχεδόν μόνιμες συνθήκες ξηρασίας σε όλη την κτηνοτροφία και τις περιφέρειες που παράγουν σπόρους κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2000. Οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία την εποχή εκείνη ήταν επισκιασμένες από μια διαρκή ανατροφοδοτούμενη από το χρέος αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών. Αλλά, με τη γεωργία να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των εσόδων από εξαγωγές αγαθών, κάθε περιορισμός σ την αγροτική παραγωγή έχει τη δυνατότητα να προσθέσει στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που ήδη ραγδαία αυξάνεται λόγω της κατάρρευσης των τιμών σιδηρομεταλλεύματος. Το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα πρόβλημα για την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA), ιδιαίτερα αν ηεπιδείνωση της εξωτερικής θέσης της Αυστραλίας δεν συνοδεύεται από υποτίμηση του AUD.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:46 - 27 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.