ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φονικοί Νεάντερτάλ: Το αρχαιότερο έγκλημα έγινε πριν... 430.000 χρόνια!

13:55 - 28 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Φονικοί Νεάντερτάλ: Το αρχαιότερο έγκλημα έγινε πριν... 430.000 χρόνια!
Τα φονικά τραύματα στο κρανίο ενός Νεάτερνταλ, έφεραν στο φως της δημοσιότητας την αρχαιότερη δολοφονία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. 

 

Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Νοέμι Σάλα του Κέντρου Εξέλιξης του Συγχρόνου Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", ανακάλυψαν σε ένα υπόγειο σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας, γνωστό και ως «Ο λάκος με τα οστά», απομεινάρια σκελετών τουλάχιστον 28 ατόμων, τα οποία μάλλον ανήκαν στα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ και χρονολογείται πως έζησαν προ 430.000 χρόνων.

Μάλιστα, ένα από τα καλοδιατηρημένα κρανία, φέρει δύο μεγάλα τραύματα από τα οποία οι ερευνητές αξιοποιώντας τις σύγχρονες εγκληματολογικές τεχνικές, διαπίστωσαν ότι οφείλονται σε δύο ξεχωριστά πλήγματα από το ίδιο αντικείμενο, λίθινο ή ξύλινο.

Μολονότι δεν είναι ξεκάθαρο ούτε το αν ο σκελετός ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα, οι ειδικοί είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο τραυματισμού από πτώση και θεωρούν βέβαιο πως είναι αποτέλεσμα δολοφονίας. Έτσι, η περίπτωση αυτή καθίσταται ως η αρχαιότερη ανθρωποκτονία στην προιστορία.

Τα κίνητρα του πανάρχαιου φόνου παραμένουν άγνωστα και μόνο εικασίες μπορούν να υπάρξουν. Επ' αυτού, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Νοέμι Σάλα, δήλωσε μάλιστα με χιούμορ: «Ούτε ο Σέρλοκ Χολμς δεν θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση!».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:15 - 28 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.