ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίαν προσεχώς ο...απολογισμός Γιούνκερ για την κατάσταση στην ΕΕ

18:51 - 02 Σεπ 2015 | Ειδήσεις
Λίαν προσεχώς ο...απολογισμός Γιούνκερ για την κατάσταση στην ΕΕ
Ολα είναι έτοιμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, για να κάνει τον απολογισμό του έργου του και να ομιλήσει για την «κατάσταση» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιουνγκερ, την ερχόμενη Τετάρη 9 Σεπτεμβρίου, στη φθινοπωρινή Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Και όπως είθισται σ αυτές τις περιπτώσεις, προσδίδεται ένας ιδιαίτερος «χαρακτήρας» στην προγραμματισμένη ομιλία Γιούνγκερ, με την υπογράμμιση ότι, παρόλο που από το 2010, ο εκάστοτε πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζει, κάθε χρόνο, αξιολογήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ και σχεδιασμούς για το μέλλον, «φέτος, για πρώτη φορά, η ομιλία για την Κατάσταση στην Ένωση θα απευθυνθεί, από έναν επί της ουσίας εκλεγμένο Πρόεδρο της Επιτροπής, και όχι απλά εγκεκριμένο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Ουδέν ψευδέστερον, δηλαδή, για εκείνους που παρακολούθησαν με προσοχή τις διαδικασίες, που οδήγησαν στο βάθρο της προεδρίας της Κομισιόν, τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πολλάκις κατηγορηθέντα ότι, είχε μετατρέψει τη χώρα του σε «άσυλο» μαύρου χρήματος και εταιριών που είχαν κάνει επιστήμη την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στις χώρες τους.

Για όλους αυτούς είναι γνωστό ότι, ο Γιούνγκερ δεν εκτέθηκε στις ευρωεκλογές ως επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ψυχή τε και σώματι ανήκει αλλά απλώς, προτάθηκε, μετά τις ευρωεκλογές, ως υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, για την θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ολοι αυτοί, που παρακολούθησαν με προσοχή τις εν λόγω διαδικασίες, θυμούνται εκείνη την «φιέστα» της παρουσίασης των προγραμματικών τους δηλώσεων, από τον Γιούνγκερ για λογαριασμό των Χριστιανοδημοκρατών, του Γκύ Φέρχοφσταφ για τους Φιλελεύθερους, της νεαράς εκπροσώπου των Πρασίνων, του Μάρτιν Σούλτς για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και του Αλέξη Τσίπρα, για λογαριασμό της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινούλιο.

Ολοι οι συνυποψήφιοι του Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, είχαν ψηφισθεί από τους ευρωπαίους ψηφοφόρους τους, για να εφαρμόσουν, ως πιθανοί επικεφαλής της Κομισιόν, τα προγράμματα που είχαν παρουσιάσει πριν τις ευρωεκλογές.

Ω του θαύματος όμως και με τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει τον «χορό» των παραιτήσεων υπέρ της εκλογής Γιούνκγερ, όλοι οι συνυποψήφιοι έκριναν ότι, μοναδικός άξιος για την προεδρία της Κομισιόν θα ήτανε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας που επρώτευσε στις ευρωεκλογές.

Παρόλο, λοιπόν, που ο Γιούνγκερ παρουσιάζεται σήμερα, ως ο πρώτος εκλεγμένος από το Ευρωκοινοβούλιο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πικρή αλήθεια είναι ότι, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αναγκάσθηκε να τον επιλέξει και να τον εγκρίνει για πρόεδρο, ελλείψει άλλου....

Αυτός λοιπόν ο πρόεδρος της Κομισιόν που χρωστάει την «εκλογή» του, στο «κομπρεμί» που έγινε μεταξύ των συνυποψηφίων του, θα ομιλήσει την επόμενη Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, εδώ στο Στρασβούργο, για να περιγράψει την κατάσταση στην ΕΕ και τα σχέδια του για το μέλλον.

Ενώπιον τους και ενώπιον των ευρωβουλευτών των ομάδων τους, που είναι ήδη εκτεθειμένοι με την αποδοχή των επιλογών των επικεφαλής τους.

Εικάζεται δε ότι στην συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα τεθεί το θέμα της Ελλάδος, η αναθεώρηση της συνθήκης του Σέγκεν, το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα και η μελλοντική πορεία της ευρωζώνης.

Καλόν είναι όμως, οι αγωνιούντες για το που μπορεί να οδηγήσει μία συζήτηση για τέτοια καυτά θέματα, να κρατούν «μικρό καλάθι», καθ όσον ουδέποτε, στην ιστορία της ΕΕ, έχει υπάρξει προηούμενο όπου, αυτοί που εξέλεξαν ένα πρόεδρο στην Κομισιόν, να καταφερθούν εκ των υστέρων εναντίον του και να κατακρίνουν τις πρακτικές και τους σχεδιασμούς του.

Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.