ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ:Το 80% των αναλυτών εκτιμά ότι θα ενισχύσει το QE

16:36 - 25 Νοε 2015 | Ειδήσεις
ΕΚΤ:Το 80% των αναλυτών εκτιμά ότι θα ενισχύσει το QE
Ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει η πλειονότητα των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters ενόψει της συνεδρίασης εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 46 αναλυτών, το 80% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόσθετα νομισματικά μέτρα. Μεταξύ αυτών θα συμπεριλαμβάνεται η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,30% και η μηνιαία αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 15 δισ. ευρώ, στα 75 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,5%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάλιστα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για την τόνωση του πληθωρισμού, όπως την κλιμάκωση χρεώσεων σε τράπεζες που συσσωρεύουν μετρητά, την αγορά περισσότερου χρέους, την αγορά ομολόγων δήμων και περιφερειών κ.α.

Οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι έχει συζητηθεί ακόμα και η αγορά πακέτων δανείων που βρίσκονται σε κίνδυνο μη αποπληρωμής, αν και ένα τόσο δραστικό μέτρο είναι εξαιρετικά απίθανο προς το παρόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.