ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Έρχονται κατευθυντήριες οδηγίες από ΕΚΤ για κόκκινα δάνεια

16:59 - 23 Ιουν 2016 | Ειδήσεις
Reuters: Έρχονται κατευθυντήριες οδηγίες από ΕΚΤ για κόκκινα δάνεια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να δώσει στις τράπεζες της Ευρωζώνης μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές μέχρι το τέλος του 2016 ή αρχές του 2017 για να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις 129 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, θα διαμορφώσει σε βάθος χρόνου ένα απόρρητο πλαίσιο ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, αν και δεν είναι απαραίτητο να είναι κατ 'ανάγκην γραπτώς, αναφέρουν οι πηγές στο Reuters.

Αυτό θα δώσει στις τράπεζες κάποια ευελιξία και δείχνει ότι η ΕΚΤ, στην αρχή τουλάχιστον, θα βασιστεί στην πειθώ, αναφέρει το πρακτορείο.

Με κόκκινα δάνεια 900 δισ. ευρώ να τις επιβαρύνουν, οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει να διευθετήσουν την "κληρονομία" της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθώς ανησυχούν ότι απομειώσεις θα οδηγήσουν σε ζημιές, περιορίζοντας τα μερίσματα και τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών.

 

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ωστόσο θέλουν να δώσουν στις τράπεζες μια ώθηση, καθώς ο τεράστιος όγκος των κόκκινων δανείων περιορίζει τις τραπεζικές αποτιμήσεις, αυξάνει τα χρηματοδοτικά κόστη και συγκρατεί την οικονομική ανάπτυξη, αντισταθμίζοντας τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, το 7,1% των τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη δεν εξυπηρετούνται, σχεδόν πέντε φορές το επίπεδο των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters προσθέτοντας ότι Ιταλία και Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι τράπεζες που δεν συμμορφώνονται ενδεχομένως να δουν πιο αυστηρές οδηγίες στην τακτική κανονιστική αξιολόγηση, πιθανώς τροφοδοτώντας τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.

 

"Ορισμένες τράπεζες απλά κάθονται στα κόκκινα δάνεια και ελπίζουν για καλύτερους καιρούς", αναφέρει μια πηγή με άμεση γνώση της κατάστασης. "Τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στα βιβλία θα πρέπει να διαγραφούν ή οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τις προβλέψεις στο 50 ή 70% ενδεχομένως".

Η ιταλική UniCredit έχει περίπου 80 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή το 15% του χαρτοφυλακίου της, ενώ η Intesa Sanpaolo είχε 33 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια, αναφέρει το πρακτορείο.

 

"Υπάρχει μια παγκόσμια αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα", αναφέρει μια άλλη πηγή στο πρακτορείο. "Αλλά δεν είναι ρευστή αγορά καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές νομοθεσίες, όπως πόσο γρήγορα θα πρέπει να ρυθμίζονται οι εγγυήσεις, ή πόσο γρήγορα μπορούν να γίνονται πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων…".

Αν και σε ορισμένες τράπεζες ενδεχομένως να δοθούν χρονοδιαγράμματα και επίπεδα στόχων για τις προβλέψεις, οι πηγές υποβαθμίζουν την σημασία αυτών των αριθμητικών στόχων, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι οι τράπεζες να γίνουν πιο διαφανείς και δραστήριες στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

 

Η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να διαμορφώσουν διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και οι νέοι κανονισμοί θα μεταχειρίζονται διαφορετικά τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών για χρόνια σε σύγκριση με χρέος που "κοκκίνισε" πρόσφατα.

Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν στο ύψους των εγγυήσεων που έχουν ανατιμολογήσει, για παράδειγμα, ώστε να αντανακλώνται οι χειρότερες οικονομικές συνθήκες και στο πόσους εταιρικούς δανειολήπτες έχουν επαναξιολογήσει για να εκτιμήσουν τις πιθανότητες αποπληρωμής του δανείου τους, αναφέρει μια άλλη πηγή.

 

Θα ζητηθούν επίσης πληροφορίες για το αν οι τράπεζες έχουν δείξει ανοχή – μια συμφωνία με τον δανειολήπτη για να καθυστερήσει η κατάσχεση – και για πόσο καιρό. Οι εποπτικές αρχές θα ζητήσουν επίσης να μάθουν πόσα δάνεια έχουν επανακατηγοριοποιηθεί από τις τράπεζες, για παράδειγμα από εξυπηρετούμενα σε μη εξυπηρετούμενα και σε πόσα έχουν αναλάβει δράση για να ανακτήσουν τα χρήματα τους.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.