ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οργανωμένο Έγκλημα: Κέρδη 60 δισ. ευρώ το χρόνο

19:42 - 27 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Οργανωμένο Έγκλημα: Κέρδη 60 δισ. ευρώ το χρόνο
Σέρνεται, από την μία Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στην άλλη, η διαπίστωση της Europol, ότι οι ετήσιες απώλειες από την είσπραξη ΦΠΑ, στις χώρες-μέλη της ΕΕ, φθάνουν τα 40 με 60 δισ. ευρώ και ότι, τα παράνομα αυτά κέρδη προσπορίζεται μόνο το 2% των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που «δραστηριοποιούνται» σ’ αυτόν τον τομέα, σ’ όλη την Ευρώπη.

Μοιάζει δε με φάρσα το γεγονός ότι, μόλις πρόσφατα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, καλεί την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να... συμπεριλάβει στην πρόταση ψηφίσματός της, κάποιες παραμέτρους που θα διευκολύνουν, κατά την άποψη της πρώτης, την καταπολέμηση της πανευρωπαΪκής απάτης που συντελείται με τον ΦΠΑ.

 

Οπως, όμως, προκύπτει από το σχετικό Σχέδιο Γνωμοδότησης, εκκρεμεί από το... 2012, η σύνταξη εκείνης της Πρότασης Οδηγίας του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου, για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης μέσω του ποινικού δικαίου (COM(2012)0363!

 

Στα ευρωπαϊκά συρτάρια παραμένουν ακόμη, οι προτάσεις τόσον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον και της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (Μάρτιος 2014), για την σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που, μεταξύ άλλων, θα έχει και την ευθύνη της αντιμετώπισης της απάτης με τον ΦΠΑ απανταχού της Ενωμένης Ευρώπης.

 

Κι’ εκκρεμεί ακόμη η υιοθέτηση, Πρότασης Κανονισμού, που έχει υποβάλλει από το... 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) (COM(2013)0535).

 

Αναφορικά, με την διαπίστωση της Europol, σχετικά με τα κέρδη που αποκομίζει το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη, από την μη καταβολή του ΦΠΑ, έχουν μέχρι τώρα συνταχθεί... προσωρινές εκθέσεις από τις Επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών και Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Σ’ όλες δε αυτές τις εκθέσεις αναγνωρίζεται ότι, «η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για τα κράτη μέλη, και κατά συνέπεια για την ΕΕ, δημιουργεί στρεβλό φορολογικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και χρησιμοποιείται από εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα υφιστάμενα νομοθετικά κενά μεταξύ των κρατών μελών και των αρμόδιων εποπτικών αρχών τους»!

 

Το δε Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί ομοφώνως ότι, η απάτη στον ΦΠΑ καταγράφεται κυρίως ως εγκληματική πρακτική η οποία πρέπει να σταματήσει.

Το συμπέρασμα είναι ότι, προτάσεις και σχέδια για την καταπολέμηση της απάτης με τον ΦΠΑ στις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν... άφθονα αλλά, το οργανωμένο έγκλημα εξακολουθεί να απολαμβάνει τα κέρδη του, στο όνομα της... χρονοκαθυστέρησης υλοποίησης των σχετικών αποφάσεων.

 

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 29 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.