ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ένεση» ρευστότητας 5,3 δισ. δολαρίων στις τράπεζες της Σ. Αραβίας

12:03 - 27 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
«Ένεση» ρευστότητας 5,3 δισ. δολαρίων στις τράπεζες της Σ. Αραβίας
Σε «ένεση» ρευστότητας ύψους 20 δισ. ριάλ (5,3 δισ. δολάρια) προς τις τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας, προκειμένου να βοηθήσει τα ιδρύματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η Νομισματική Αρχή της Σαουδικής Αραβίας, όπως είναι γνωστή η κεντρική τράπεζα της αραβικής χώρας, δίνει στις τράπεζες περίπου 20 δισ. ριάλ (5,3 δισ. δολάρια) σε προθεσμιακές καταθέσεις «εκ μέρους κυβερνητικών οντοτήτων».

 

Η αρχή εισάγει συμφωνίες επαναγορών επτά ημερών και 28 ημερών, στο πλαίσιο της «υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής» της, ωστόσο δεν έχει προσφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες πάνω σε αυτό.

 

Η ανακοίνωση των μέτρων, η οποία έρχεται καθώς το βασίλειο ετοιμάζεται για την πρώτη του πώληση διεθνών ομολόγων, είναι η πιο πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας στην προσπάθειά της να χαλαρώσει το πρόβλημα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Το βασικό επιτόκιο αναφοράς για την τιμολόγηση δανείων έχει «σκαρφαλώσει» στα υψηλότερά του εδώ και επτά χρόνια, αφότου η βουτιά στις τιμές πετρελαίου ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει χρήματα από το τραπεζικό σύστημα, πιέζοντας τη ρευστότητα.

 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, λέγεται ότι η κεντρική τράπεζα προσέφερε τον Ιούνιο άλλα 15 δισ. ριάλ σε βραχυπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες, για να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.