ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Δύσκολες ασκήσεις Εδάφους- Πάρε-δώσε με χάρτες

09:59 - 11 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Δύσκολες ασκήσεις Εδάφους- Πάρε-δώσε με χάρτες
Σε χαρτογραφημένα νερά με την κυριολεξία της λέξης, εισέρχονται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανοίγοντας το κρίσιμο κεφάλαιο του Εδαφικού.

Όπως είχε συμφωνηθεί από την 1η Δεκεμβρίου οι δύο αντιπροσωπείες θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις αποτυπωμένες σε χάρτες, πάνω στους οποίους θα ακολουθήσει, όπως προβλέπεται βάσιμα, μαραθώνιος διαβουλεύσεων και ανταλλαγής εναλλακτικών σεναρίων, μέχρι να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει να υποχωρήσει στο 28,2% η τουρκοκυπριακή περιοχή, ενώ οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν το 29,2% γεγονός που επιτρέπει με αμοιβαία μετακίνηση μια συμβιβαστική λύση, χωρίς όμως να λύνει το μείζον ζήτημα των περιοχών που θα επιστραφούν υπό ε/κ Διοίκηση και των δικαιωμάτων που θα απολαμβάνουν όσοι επιστρέψουν.   

Η διαπραγμάτευση, προφανώς βρίσκεται στην αφετηρία της και οι συμμετέχοντες προετοιμάζονται ήδη για πυκνές επαφές και διαδοχικές διαπραγματεύσεις εφ΄ όλης της ύλης- η διαδικασία άλλωστε, θυμίζουμε είναι «ανοικτού τέλους»- με στόχο μια λειτουργική συμφωνία.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε με πυρετώδεις επαφές για το ζήτημα της Διακυβέρνησης, οι οποίες εστιάστηκαν στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, τη συμμετοχή στα κυβερνητικά όργανα και την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου διαπιστώθηκε απουσία προόδου με αποτέλεσμα η συζήτηση να συνεχιστεί και σήμερα.

Οι διαφωνίες για την Διακυβέρνηση

Όπως αναφέρει σε αποκαλυπτικό του δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος» (ρεπορτάζ: Κώστας Βενιζέλος) οι διαφωνίες αφορούν σε σειρά θεμάτων, που οδηγούν σε πολλά μικρά βέτο και προδήλως σε μη λειτουργική λύση:  

*Πρώτον: Στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (σ.σ: είναι το Συνταγματικά ανεξάρτητο συλλογικό όργανο που είναι αρμόδιο για ό,τι σχετίζεται με τη Δημόσια Διοίκηση). Η διαφωνία έγκειται στη σύνθεση των μελών της, την διάρκεια της εκ περιτροπής Προεδρίας και κυρίως στο αν ο Πρόεδρος θα έχει την αποφασιστική ψήφο, το οποίο απορρίπτει η τ/κ πλευρά.

*Δεύτερο: Οι Τ/κ  επιμένουν στη λειτουργία δυο κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

*Τρίτο: Οι Τ/ επίσης αξιώνουν να τροποποιούνται οι πρόνοιες του Συντάγματος που αφορούν όλα τα θέματα με την έγκριση  των περιφερειακών Κοινοβουλίων.  Θα εξαιρούνται μόνο όσα αφορούν αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. 

*Τέταρτο: Για την αντιπροσώπευση στις ρυθμιστικές αρχές, οι Τ/κ διεκδικούν σύνθεση «50-50» ή συλλογικά όργανα με αριθμητική σχέση «1:2»  υπό τον όρο όμως, ότι για τη λήψη αποφάσεων θα χρειάζεται μια τουλάχιστον ψήφος από Τ/κ.

Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολάντ: Βάλτε πλάτη

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ενημέρωσε με ικανοποίηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στην Ελλάδα υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων για το Κυπριακό και ειδικά στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, απέφυγε να απαντήσει για το αν τελικά θα μεταβεί στη Γενεύη.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπογραμμίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ε.Ε. στις συνομιλίες για το Κυπριακό (σ.σ: θα έχει απλώς ρόλο παρατηρητή, στην αυριανή πενταμερή Διάσκεψη…) και συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία.

Ακόμα ζήτησε «να αναδειχθεί μέσω Ε.Ε. μια σαφής ευρωπαϊκή θέση ως προς την κατάργηση των παρωχημένων εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων» καθώς επίσης να σταλεί ένα μήνυμα στην Άγκυρα ότι μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό «θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.