ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: To μεταναστευτικό «πρώτο θέμα» για την προεδρία της Μάλτας

17:38 - 11 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
ΕΕ: To μεταναστευτικό «πρώτο θέμα» για την προεδρία της Μάλτας
Το μεταναστευτικό έθεσε στην κορυφή της ατζέντας της μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκίνησε επίσημα την Τετάρτη, έθεσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός δήλωσε, σε κοινή συνέντευξη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως στόχος της προεδρίας είναι η επίτευξη μεγαλύτερης σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την «κατανομή της ευθύνης», θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων.

 

«Για να επιτύχουμε πρόοδο, πρέπει πρώτα να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μετά ελπίζουμε να ακολουθήσει η αλληλεγγύη και η κατανομή των βαρών», σημείωσε ο κ. Μουσκάτ, επισημαίνοντας πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να δίνεται «α λα καρτ», αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα μεταξύ των κρατών-μελών.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε πως το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, αλλά είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης».

 

Πρόσθεσε, δε, πως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση αυτού του «δραματικού» προβλήματος, όπως η ενδυνάμωση της παρουσίας της ΕΕ στη Μεσόγειο και η καλύτερη συνεργασία με τη Λιβύη και τις βορειοαφρικανικές χώρες. Συγχρόνως, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για ένα κοινό σύστημα ασύλου στην ΕΕ.

 

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της μαλτέζικης προεδρίας θα βρεθεί και η κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. «Πιστεύω στην οικονομία της αγοράς, ωστόσο κάποιες παρεμβάσεις σε λογικά επίπεδα είναι αναγκαίες», ανέφερε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην εφαρμογή των κανόνων για την οικονομία, αλλά να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα των ανθρώπων, ώστε να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες δυνάμεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.