ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες-Ημέρα της... κρίσης η Πέμπτη

22:59 - 11 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες-Ημέρα της... κρίσης η Πέμπτη
Η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών για το Εδαφικό από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για μία διαδικασία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, όπως υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:

 

-Των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό

 

-Των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης

 

-Των εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

 

Ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων κρίνει τη διεξαγωγή της Διάσκεψης

O χάρτης που θα κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά περιλαμβάνει πρόταση για να τεθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ποσοστό 28,2%  εδάφους, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να ζητάει το 29,2% του εδάφους. 

 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

 

Πάντως, είναι δεδομένο πως υπάρχουν διαφωνίες, τις οποίες παραδέχθηκε σε σχόλιό του και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης: «Υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς», ανέφερε.

 

Στη Γενεύη έφτασε το βράδυ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

Στις 11.15 ώρα Γενεύης ξεκινά την Πέμπτη η Διάσκεψη για την Κύπρο

 

Στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης την Πέμπτη (12.15 ώρα Κύπρου) θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με σημείωμα των ΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΕ αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.

`Οπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών "με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος".

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13.00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18.00 τοπική ώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:07 - 11 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.