ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Προετοιμάζει για νέες αυξήσεις επιτοκίων

15:09 - 27 Φεβ 2007 | Ειδήσεις
Το έδαφος για νέα αύξηση του κόστους δανεισμού προλειαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς μια σειρά μελών του διοικητικού συμβουλίου της, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νικόλαος Γκαργκάνας και ο Γκι Κβαντέν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, εμμέσως πλην σαφώς δηλώνουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια χρειάζονται περαιτέρω προσαρμογή, λόγω έντασης των πληθωριστικών πιέσεων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η οικονομική ανάπτυξης της Ευρωζώνης ενδέχεται να αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων της τράπεζας, ενώ οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εντείνονται.

Η οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» το 2006 με ρυθμό 2,7%, που είναι και ο ταχύτερος από το 2000, ενώ τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα ενδέχεται να αναθεωρηθούν ανοδικά καθώς η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας ίσως είναι ταχύτερη της αρχικώς προβλεπόμενης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, παρά το γεγονός ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα,ωστόσο, οι μισθολογικές συμφωνίες και η υψηλή ρευστότηταενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Επίσης, ο κ. Γκι Κβαντέν εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια χρειάζονται περαιτέρω προσαρμογή, η οποία ωστόσο δε θα γίνει φέτος με τους ρυθμούς του 2006 -τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, με 25 μονάδες βάσης κάθε φορά.

    Ο Βέλγος Κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, ενώ εκτιμά πως το σημερινό επίπεδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, στο 3,75% κατά την επόμενη γενική συνέλευση των διοικητών της, στις 8 Μαρτίου, ενώ αναμένουν νέα αύξηση στο 4% μέσα στο 2007.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.