ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πόλεμο» Τραμπ-Fed προβλέπουν οι οικονομολόγοι

21:54 - 16 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
«Πόλεμο» Τραμπ-Fed προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η Federal Reserve, με δύο κορυφαίους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε ένα ισχυρότερο δολάριο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

"Βλέπω την πιθανότητα να προκύψει μια μεγάλη σύγκρουση το επόμενο έτος, ή ενάμιση έτος, από την επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να πετύχει ανάπτυξη της τάξης του 3% - 4% και την αυξανόμενη προσοχή της Fed στην επιτάχυνση του πληθωρισμού στο πλαίσιο της αποστολής της για τιμές κοντά στο 2%", αναφέρει ο Robert J. Gordon του Northwestern University, μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Παρίσι.

 

Από την πλευρά του ο Barry Eichengreen του University of California Berkeley βλέπει ενίσχυση του δολαρίου με διψήφια νούμερα ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής τόνωσης από την κυβέρνηση Τραμπ, των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και της υιοθέτησης προστατευτικών πολιτικών σε τομείς του εμπορίου.

 

Ο Gordon σημειώνει ακόμα ότι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού σε μια οικονομία η οποία ήδη γνωρίζει μισθολογικές πιέσεις και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει την Fed να επιταχύνει το ρυθμό στην αύξηση των επιτοκίων.

 

"Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Trump δεν θα επιλέξει να ανανεώσει τη θητεία της Janet Yellen επειδή, μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα σε περίπου ένα χρόνο, θα τον έχει εξοργίσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων", σημείωσε ο Gordon. "Η ανατίμηση του δολαρίου που θα έρθει με τα υψηλότερα επιτόκια θα προκαλέσει την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, υπονομεύοντας την επιθυμία του (Trump) να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα. Θα έχουμε μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη των στόχων του Trump όσον αφορά την ανάπτυξη".

 

Ο αντίκτυπος αυτών των πολιτικών στην παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην έχει προεξοφληθεί ακόμα, σύμφωνα με τον Eichengreen.

 

"Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε ένα σημαντικά πιο ισχυρό δολάριο, ακόμα και σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία είναι υψηλά", δήλωσε. "Και υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα να μην είναι προετοιμασμένα για τις συνέπειες".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.