ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέι προς ΕΕ: Μην κινηθείτε εκδικητικά-Εγκαταλείπουμε την ενιαία αγορά

15:45 - 17 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Μέι προς ΕΕ: Μην κινηθείτε εκδικητικά-Εγκαταλείπουμε την ενιαία αγορά
Την σθεναρή απόφαση της να βγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση διακήρυξε η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην πολυαναμενόμενη ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο. Παράλληλα, ζήτησε από τους πρώην εταίρους της να μην αντιδράσουν εκδικητικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η κυρία Μέι , τόνισε πως η Βρετανία θα παραμείνει καλός φίλος και γείτονας της Ευρώπης και ότι δεν επιθυμεί τη διάλυση της. Ωστόσο, η Βρετανία όπως δήλωσε είναι μοναδική χώρα με μοναδική ιστορία και κουλτούρα.  Οι Βρετανοί είναι «πολίτες του κόσμου» τόνισε χαρακτηριστικά και η απόφαση να φύγουμε δεν έχει να κάνει με απομονωτισμό.

 

Είπε ακόμη πως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Μεγάλη Βρετανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι Βρετανοί θα είναι καλοδεχούμενοι στην ΕΕ. Τόνισε δε πως η Βρετανία ήταν πάντα μία ανοικτή χώρα αλλά ωστόσο πρέπει να έχει αυτή τον έλεγχο όσον αφορά την μετανάστευση.

 

Διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες για μία ομαλή έξοδο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα πάρει την τελική απόφαση.

 

Προέβλεψε ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και πως «θα πρέπει να δώσουμε αλλά και να πάρουμε», προσθέτοντας πως Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει επίσης να αναμειχθούν.

 

Προειδοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε φιλικό κλίμα και παρότρυνε τους Eυρωπαίους να μην δείξουν εκδικητική διάθεση . Δεν θέλουμε μια κακή συμφωνία είπε τονίζοντας  πως η Βρετανία μπορεί να σταθεί και χωρίς καμιά συμφωνία γιατί αντλεί δύναμη από το Βρετανικό λαό που έχει πλέον συμφιλιωθεί με την ιδέα της εξόδου.

 

Ξεκαθάρισε ακόμη  πως η Βρετανία θα βγει εντελώς από την κοινή αγορά και θα επιδιώξει νέα εμπορική συνθήκη. Αν μείνουμε στην Κοινή Αγορά θα είμαστε πάντα υπόλογοι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια πρόσθεσε και αυτό θα ήταν σαν να μην είχαμε φύγει ποτέ, ενώ τώρα θα πάψουμε να συνεισφέρουμε και τεράστια ποσά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενη στο δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο, αυτός της τελωνειακής ένωσης, η Βρετανή Πρωθυπουργός, είπε πως η Βρετανία θέλει να διαπραγματεύεται μόνη της, τις οποιεσδήποτε εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο και να μην είναι αναγκασμένη να ακολουθεί την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει μία καλή εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή  Ένωση στο μεσοδιάστημα των δύο χρόνων που προβλέπεται προκειμένου να αποχωρήσει πλήρως.

 

Ξεκαθάρισε δε, πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν πειθαρχημένα, ενώ απέκλεισε απερίφραστα το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση πέραν των δύο ετών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 17 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.