ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό 3,5 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

11:18 - 18 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Σε υψηλό 3,5 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία
Υψηλό 3,5 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,7% τον Δεκέμβριο από το 0,7% του Νοεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2013.

 

"Οι ενεργειακές τιμές επηρέασαν σημαντικά το ποσοστό πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2016", ανέφερε η Destatis. Σημείωσαν άνοδο 2,5% σε ετήσια βάση εξαιτίας της αύξησης κατά 22% των τιμών για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 6,5%.

Συνολικά για το 2016, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% σε σχέση με το 2015, έναντι του στόχου της ΕΚΤ για οριακά χαμηλότερα του 2% μεσοπρόθεσμα.

 

Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία, παρότι ικανοποιεί τους φορείς χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ, δημιουργεί ανησυχίες στη χώρα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια, θα αρχίσει σύντομα να διαβρώνει τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την αύξηση των μισθών.

 

Μάλιστα, το αίτημα των συνδικάτων για αύξηση των μισθών γίνεται όλο και εντονότερο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.