ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καψής-Δανίκας «καταδίκασαν» την Ελλάδα στο ΕΔΑΔ

13:50 - 19 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Καψής-Δανίκας «καταδίκασαν» την Ελλάδα στο ΕΔΑΔ
Με μία απόφαση, που δημιουργεί «δεδικασμένο» για παραβιάσεις του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, δικαίωσε την προσφυγή των δημοσιογράφων Καψή και Δανίκα και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης περί ελευθερίας της έκφρασης.

Οπως είχε αναφέρει ο Reporter, προαναγγέλοντας την εκδίκαση της εν λόγω προσφυγής, η υπόθεση αφορούσε, την καταδίκη των δύο δημοσιογράφων (εργάζονταν τότε στα ΝΕΑ) για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα και στο οποίο χαρακτηρίζονταν παντελώς άγνωστη μία ...ηθοποιός που είχε διορισθεί σε επιτροπή για επιδοτήσεις που χορηγούνταν στα θέατρα.

 

Τα ελληνικά δικαστήρια, μάλιστα, είχαν υποχρεώσει με την απόφαση τους και τους δύο δημοσιογράφους να καταβάλλουν 30.000 ευρώ αποζημίωση, στην θεωρημένη ως θιχθείσα ηθοποιό.

 

Με την σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο, υπογραμμίζει έντονα ότι « η επιδίκαση αποζημιώσεως κατά των δύο δημοσιογράφων αποτελούσε προσβολή του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης» και  έκρινε, ειδικότερα, ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν δώσει σχετικούς και επαρκείς λόγους που να δικαιολογούν τόσον την καταδίκη των δύο δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση όσον και την καταβολή μίας τόσο υπέρογκης αποζημίωσης.

 

Το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι, η πρόθεση των δύο δημοσιογράφων δεν ήταν να θίξουν την διορισθείσα ηθοποιό, η κριτική τους ήταν αρκετά ευνοϊκή προς αυτήν, δεδομένου ότι, όπως υπογραμμίζει, η διορισθείσα σε μία πολιτική θέση θα πρέπει να ανέμενε ότι ο διορισμός της θα ήταν αντικείμενο αυστηρού ελέγχου από τον Τύπο και σε αυστηρό έλεγχο.

 

Με την απόφαση του το Δικαστήριο, υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλλει στους δύο δικαιωθέντες δημοσιογράφους το ποσό των 3.500 ευρώ συνολικά, για την κάλυψη των δικαστικών τους εξόδων.

 

Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.