ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Τα κινεζικά μέτρα τόνωσης δημιουργούν αστάθεια

10:35 - 24 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Fitch: Τα κινεζικά μέτρα τόνωσης δημιουργούν αστάθεια
Τα κινεζικά προγράμματα τόνωσης έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν κινδύνους για τη σταθερότητα», τόνισε ο Fitch σε σημερινή του έκθεση.

Για το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας επιταχύνθηκε σε 6,8% σε ετήσιους όρους, συνδράμοντας ώστε να τονωθεί η ετήσια ανάπτυξη στο 6,7%. Αυτό ο Fitch το απέδωσε στα μέτρα τόνωσης.

 

Ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη έχει έρθει με τίμημα καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις και αυξημένη μόχλευση, τονίζεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης με τίτλο «China's stable growth reflects stimulus not sustainability».

 

«Οι στόχοι για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη έχουν γίνει προτεραιότητα έναντι κάποιων περιοχών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα των προσπαθειών να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από την πίστωση. Οι πολιτικές τόνωσης έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ανάπτυξη μέσα στο εύρος του επίσημου στόχου, αλλά αυτό έχει έρθει με τίμημα μια περαιτέρω συσσώρευση μόχλευσης», επεσήμανε ο Fitch.

 

«Η ραγδαία αύξηση στην πίστωση που απαιτείται για να αυξάνεται το ΑΕΠ με αυτό το ρυθμό, δείχνει σθεναρά ότι ένας βιώσιμος ρυθμός μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης –στην οποία η μόχλευση και οι ευρύτερες ανισορροπίες θα σταθεροποιηθούν- είναι πολύ κάτω των στόχων ανάπτυξης των αρχών», πρόσθεσε ο οίκος.

 

Η έκθεση επισημαίνει ότι η προσπάθεια να διατηρηθεί να ανάπτυξη στους στόχους, έχει εξελιχθεί σε «πιο σημαντικό κίνδυνο» για την οικονομική σταθερότητα, ενώ σημειώνει πως η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται γρηγορότερα από το ονομαστικό ΑΕΠ, πιέζοντας ανοδικά την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Κίνας.

 

Η συνολική χρηματοδότηση ενισχύθηκε κατά 12,4% το 2016, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 8%, υπογράμμισε ο οίκος στο κείμενό του.

 

Ανέφερε ακόμη ότι οι κρατικές εταιρίες τόνωσαν την επένδυση σταθερού εισοδήματος κατά 19,1% πέρυσι, από 10,7% το 2015. «Εκτός των κρατικών εταιριών, η ανάπτυξη της επένδυσης σταθερού εισοδήματος επιβραδύνθηκε αισθητά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τόνωσης στην άνοδο της ζήτησης και υπερτονίζοντας τον κίνδυνο η οικονομία να μην έχει momentum για να διατηρήσει την ανάπτυξη», τόνισε.

 

Για το σύνολο του έτους, η επένδυση σταθερού εισοδήματος ενισχύθηκε 8,1%, ελαφρώς κάτω της πρόβλεψης των αναλυτών του Reuters για 8,3%. Το πρακτορείο σημείωσε ότι πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό από το 1999, στη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

 

Ο Fitch εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 6,4% το 2017 και 5,7% το 2018.

 

Ωστόσο πρόσθεσε ότι, αν και οι συνεχιζόμενες εκροές από την ηπειρωτική χώρα είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να πιέζουν το νόμισμα και τα συναλλαγματικά αποθέματα, αυτό δεν είναι πιθανό να είναι «συστημικά απειλητικό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.