ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Σε.. υπερταμείο τα κρατικά μερίδια σε τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές

11:45 - 06 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Τουρκία: Σε.. υπερταμείο τα κρατικά μερίδια σε τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές
Η τουρκική κυβέρνηση μετέφερε τις συμμετοχές της στη μεγαλύτερη τράπεζα και τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της χώρας σε ένα νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομών.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χθες, το μερίδιο στην TC Ziraat Bankasi, στην εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου TPAO και σχεδόν 7% της τηλεπικοινωνιακής Turk Telekomunikasyon, είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα κατέχει το fund.

 

Η κυβέρνηση θα μεταφέρει επίσης το ποσοστό 51,1% που κατέχει στην Turkiye Halk Bankasi και το 49,1% στην Turkish Airlines, κατόπιν ρυθμιστικών εγκρίσεων, μεταδίδει το Bloomberg.

 

Το fund, η δημιουργία του οποίου εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Αύγουστο, θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι και σιδηρόδρομοι σε όλη τη χώρα, με τον υπουργό Οικονομίας Νιχάν Ζεϊμπεκτσί, να δηλώνει πως το μέγεθος του κρατικού επενδυτικού ταμείου μπορεί να φτάσει τα 200 δισ. δολάρια. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση μετέφερε τις άδειες για την εθνική λοταρία και τις ιπποδρομιακές δραστηριότητες στο ταμείο.

 

Στο fund μεταφέρθηκαν επίσης το 73,6% που κατέχει το κράτος στην Borsa Istanbul, τα holdings στη μεταλλευτική εταιρεία Eti Maden, την εταιρεία παραγωγής τσαγιού Cay Isletmeleri και μερίδια στης Turksat. Επίσης, ένα ταμείο ύψους 3 δις. λιρών (180 εκατ. δολαρίων) του Ταμείου Στήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας θα μεταφερθεί στο fund για περίοδο τριών μηνών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.