ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια ρίσκα «βλέπει» για την οικονομία η BofA;

16:51 - 08 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Ποια ρίσκα «βλέπει» για την οικονομία η BofA;
H παράλληλη αύξηση της τιμής του χρυσού και των κρατικών ομολόγων σημαίνει πως η τάση της αγοράς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτό τουλάχιστον έχει αποδειχθεί από τα δεδομένα μέχρι σήμερα. Αυτό επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, μέσα από νέα της έκθεση που παρουσίασε το CNBC.

Η λογική είναι πως αν τα επιτόκια και η τιμή του χρυσού αυξηθούν παράλληλα, τότε θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός, κάτι που οδηγεί την FED να αυξήσει τους στόχους των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι συνήθως ευχάριστη είδηση για την οικονομία αλλά και τις μετοχές.

Οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, έχουν αυξηθεί σημαντικά, λόγω κυρίως της εκλογής του Τραμπ, όπως και λόγω της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου ο χρυσός κινείται ανοδικά ενώ φέτος ενισχύθηκε πάνω από 6%, μετά την πτώση που είχε προηγηθεί στο δεύτερο μισό του 2016. Χθες μάλιστα η τιμή για μία ουγγιά χρυσού έφτασε τα 1.233,80 δολάρια.

Οι επενδυτές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη συνέχεια της αύξησης στην τιμή του χρυσού. Ο Chad Morganlander της Washington Crossing Advisors δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θα επενδύαμε στο χρυσό» (...) «Είμαστε αισιόδοξοι και επενδύουμε στο κίτρινο μέταλλο».

Κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής για τη διεθνή στρατηγική της Envestnet, Zachary Karabell, θεωρεί ότι η άνοδος των επιτοκίων από τη FED (η οποία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει τρεις διαδοχικές αυξήσεις μέσα στο έτος) δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένει τουλάχιστον μια συντηρητική άνοδο του πληθωρισμού. «Για χρόνια ο χρυσός αφορούσε το πληθωριστικό παίγνιο, και το παίγνιο του φόβου, και θα έλεγα ότι είχαμε λίγο και από τα δύο τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε ο Karabell.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.