ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Σε υψηλό από το 2014 ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

13:53 - 14 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Βρετανία: Σε υψηλό από το 2014 ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Οι βρετανικές τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα με τον γρηγορότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2014 και μετά, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο παγκοσμίως και της πτώσης στην αξία της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 1,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο των προσδοκιών των οικονομολόγων του Reuters για ετήσια αύξηση 1,9%.

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περισσότερο από 2,7% σε βάθος περίπου ενός χρόνου, καθώς το Brexit πιέζει ανοδικά τα κόστη εισαγωγών.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ξεχωριστά, η ONS γνωστοποίησε πως οι τιμές παραγωγού για καύσιμα και ακατέργαστες ύλες αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 20,5% σε ετήσιους όρους. Πρόκειται για την πιο απότομη άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Μόνο το κόστος του αργού ήταν πάνω από 88% υψηλότερο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούνιο του 2000.

 

«Η πιο πρόσφατη άνοδος στον δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και του ντίζελ, μαζί με μια σημαντική επιβράδυνση της πτώσης στις τιμές των τροφίμων», εξήγησε ο Mike Prestwood, στατιστικός στην ONS.

 

Ο πληθωρισμός στις τιμές λιανικής -μέτρηση που παρακολουθείται στενά λόγω των βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων και διαφόρων συμβολαίων που συνδέονται με τον πληθωρισμό- επίσης αυξήθηκε στα υψηλότερά του από τον Ιούνιο του 2014, στο 2,6%.

 

Εξαιρώντας τις τιμές πετρελαίου και άλλα μεταβλητά στοιχεία όπως τα τρόφιμα, ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε τον περασμένο μήνα σταθερός στο 1,6%, έναντι προβλέψεων των ειδικών για άνοδο στο 1,8%.

 

Τέλος, η στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε και στοιχεία για τις τιμές κατοικιών του Δεκεμβρίου. Οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 7,2% σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως σύνολο, έναντι ανόδου 6,1% τον Νοέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.