ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Ασφαλής χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες

21:25 - 15 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
ΣτΕ: Ασφαλής χώρα η Τουρκία για πρόσφυγες
Ασφαλή χαρακτηρίζει την Τουρκία για την επαναπροώθηση προσφύγων η 7μελής σύνθεση του ΣτΕ, όμως λόγω μείζονος σπουδαιότητας παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, είναι ασφαλής χώρα καθώς έχει κυρώσει την Σύμβαση της Γενεύης. Το ΣτΕ  (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος) αναφέρει ότι ο σχετικός νόμος 4375/2016  προβλέπει ότι οι Ελληνικές αρχές απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτη  εάν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον αιτούντα άσυλο.

 

Οι αποφάσεις αφορούν προσφυγές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και δύο Σύριους οι οποίοι ζητούσαν να μην επιστρέψουν στην γείτονα χώρα και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα τους να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους  παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα. Το δικαστήριο αναφέρει ότι  "η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στην χώρας μας είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρώπη". Ακόμα γιατί η Τουρκία δεσμεύτηκε  για θέματα επανεισδοχής από 18.3.2016 σε κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Οι ισχυρισμοί πως οι επίμαχες ανεξάρτητες επιτροπές προσφύγων είναι αντισυνταγματικές καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστών σε ανάλογες επιτροπές, ενώ παράλληλα η επιλογή των δικαστών (Διοικητικοί Εφέτες) έγινε από το γενικό Επίτροπο Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ή μετά από κλήρωση απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι από το ΣτΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.