ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζει η θύελλα Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου

09:38 - 17 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Συνεχίζει η θύελλα Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου
Mε μεγάλη δυσκολία θα οριστικοποιηθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι παραιτήσεις αξιωματούχων συνεχίζονται, την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του πρόεδρου με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τις αποκαλύψεις για τις διαρροές μεταξύ μελών του επιτελείου Τραμπ και Ρώσων διπλωματών, που οδήγησαν σε παραίτηση τον κορυφαίο σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, αποχώρησε από τη θέση του και ο υπουργός Εργασίας.

Ο Αντι Πάζντερ, ο οποίος παραιτήθηκε πριν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία, είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που αναγκάζεται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί απέσυραν την υποστήριξη προς το πρόσωπό του. Η παραίτηση ήταν αναπόφευκτη μετά την αποκάλυψη ότι απασχολούσε στο σπίτι του παράτυπη μετανάστρια.

Οι αποκαλύψεις αυτές, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, έδωσαν την αφορμή στα μέσα ενημέρωσης να «σκαλίσουν» το παρελθόν του δισεκατομμυριούχου Πάζντερ και να βρουν δυσάρεστα στοιχεία για την προσωπικότητά του. Η πρώτη σύζυγος του πολιτικού από το Μέιν είχε ζητήσει διαζύγιο λόγω ενδοοικογενειακής βίας που υφίστατο. Τον Πάζντερ θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Εργασίας ο ισπανόφωνος Αλεξάντερ Ακόστα, κορυφαίος νομικός και πρόεδρος της U.S. Century Bank.

Σε όλο αυτό το σκηνικό της Ουάσιγκτον, που τείνει να θυμίζει ριάλιτι -σαν να επρόκειτο για επεισόδιο του «Apprentice», του δημοφιλούς ριαλιτοπαίχνιδου που παρουσίαζε ο ίδιος ο Τραμπ-, η αντιπαράθεση του Αμερικανού προέδρου με τις μυστικές υπηρεσίες (εκτός από τα ΜΜΕ) κορυφώνεται. Αυτό και μόνο προδιαγράφει μια «επεισοδιακή» εποχή για την αμερικανική πολιτική σκηνή!

Ο Τραμπ απείλησε ότι θα συλλάβει τους υπεύθυνους των διαρροών στον Τύπο για τις επαφές μεταξύ στελεχών της προεκλογικής του ομάδας και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Τα καθάρματα που είναι υπεύθυνα για τις διαρροές έχουν πλέον αποκαλυφθεί! Θα συλληφθούν!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο twitter. Οι νέες δηλώσεις του Τραμπ τροφοδοτούν την κόντρα του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζήτησαν έρευνα για τις διαρροές που οδήγησαν στην παραίτηση του συμβούλου για ζητήματα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν. Μέλη των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανησυχούν ότι δημοσιεύτηκαν απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του Φλιν.

Ο πρόεδρος όμως επέμεινε ότι όλα όσα έγραψε ο Τύπος τις τελευταίες ημέρες ήσαν «ψευδή». Ο ίδιος σε μακρά συνέντευξη Τύπου είπε ότι μιλάει απευθείας με τον αμερικανικό λαό -εννοώντας το twitter- και τόνισε ότι πολλοί δημοσιογράφοι «δεν σας λένε την αλήθεια! Ο Τύπος έχει γίνει ανέντιμος κι αν δεν μιλήσουμε για αυτό, δεν θα προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον αμερικανικό λαό». Επίσης, εξήγγειλε ότι θα επανέλθει με νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα, το οποίο πρόκειται να υπογράψει εντός των ημερών αντικαθιστώντας το προηγούμενο.

Στην G-20 o Tίλερσον

Την πρώτη συνάντησή τους είχαν χθες, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής συνόδου της ομάδας των είκοσι πιο ισχυρών χωρών (G-20), οι υπουργοί Εξωτερικών Αμερικής και Ρωσίας. Για τον Αμερικανό Ρεξ Τίλερσον ήταν το πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη μετά το διορισμό του.

Ο Τίλερσον, που έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στο πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον λόγω των συχνών επαφών που είχε με Ρώσους αξιωματούχους ως επιχειρηματίας, δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Κρεμλίνο, αλλά με τον όρο να γίνουν δεκτές οι συμφωνίες του Μινσκ για την Ουκρανία. Οσο για τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στην Ουάσιγκτον σχετικά με τις ρωσοαμερικανικές επαφές συμβούλων του Τραμπ και Ρώσων διπλωματών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Ευχαριστημένος βγήκε από τη συνάντησή του με τον Τίλερσον ο Βρετανός ομόλογός του, Μπόρις Τζόνσον. Οπως είπε, οι ΗΠΑ θα εργαστούν στενά με τους συμμάχους τους για την επίλυση διεθνών κρίσεων. Λιγότερο βέβαιος δήλωσε από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του ο Γάλλος ΥπΕξ, Ζαν-Μαρκ Ερό, τόσο για το Μεσανατολικό όσο και για την ουκρανική κρίση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.