ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιταχύνθηκε η αύξηση μισθών στην ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο

14:28 - 20 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Επιταχύνθηκε η αύξηση μισθών στην ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο
Οι μισθοί στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ελαφρώς γρηγορότερο ρυθμό τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, αν και η επιτάχυνση ήταν πιο περιορισμένη απ’ ότι χρειαζόταν για να διασφαλιστεί πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο στόχο της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.

Η Eurostat ενημέρωσε ότι οι μισθοί ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2016 κατά 1,6% υψηλότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό που αποτελεί επιτάχυνση από την άνοδο 1,5% που καταγράφηκε τους τρεις μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο.

 

Ωστόσο η άνοδος ήταν μικρότερη του 1,8% που καταγράφηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015, τονίζει το MarketWatch. Οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν άνοδο 1,8% στους μισθούς φέτος και 2,1% για το 2018.

 

Στην ευρωζώνη υπήρξαν κάποιες χώρες όπου οι μισθοί ενισχύθηκαν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά αυτές ήταν κυρίως μικρότερες οικονομίες στην κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική. Στη Γερμανία οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 2,9%, αλλά στην Ιταλία ενισχύθηκαν μόλις 0,1%.

 

Πτώσεις εμφάνισαν Ελλάδα και Αυστρία

 

Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία προσφέρουν μικρή ενθάρρυνση για τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι αναζητούν ενδείξεις πως τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζουν από τα μέσα του 2014 έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο.

 

Όπως αναφέρει το MarketWatch, τα μέλη της ΕΚΤ ελπίζουν πως η σταθερή άνοδος στην απασχόληση θα πιέσει ανοδικά τις αμοιβές. Στο μεταξύ, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατέδειξαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται σε όλη την ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, σε 153,9 εκατ., δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

 

Ωστόσο υπάρχουν «κρυφές μορφές» ανεργίας, -όπως το γεγονός ότι πολύς κόσμος που εργάζεται part time θα προτιμούσε να έχει εργασία πλήρους απασχόλησης. Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένουν ότι η υποχώρηση στην ανεργία θα επιβραδυνθεί φέτος καθώς τα άτομα αυτά θα δουλεύουν περισσότερες ώρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.