ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε κατάσταση σοκ το Λονδίνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

09:27 - 23 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Σε κατάσταση σοκ το Λονδίνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα
Τους πέντε έφτασαν οι νεκροί από την επίθεση που έγινε κοντά στο κοινοβούλιο της Βρετανίας χθες, καθώς ένας ακόμα πολίτης υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ σαράντα είναι οι τραυματίες της επίθεσης.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και ο δράστης και ένας αστυνομικός τον οποίον ο δράστης μαχαίρωσε, ενώ οι άλλοι τρεις ήταν άτομα που παρασύρθηκαν από το αυτοκίνητό του. Ο δράστης έπεσε χθες με το όχημά του πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και συνέχισε ως την περίμετρο του κοινοβουλίου που βρίσκεται δίπλα.

 

Στη συνέχεια, ένας τουλάχιστον άνδρας πέρασε από την πύλη της εισόδου κρατώντας ένα μαχαίρι και επιτέθηκε κατά αστυνομικών προτού δεχθεί πυρά από την ασφάλεια.

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε άμεσα στην πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street, ενώ βουλευτές παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο Κοινοβούλιο, πριν μεταφερθούν από τις αρχές στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

 

Η ίδια επιβεβαίωσε πως υπεύθυνος για τις χθεσινές επιθέσεις είναι μόνο ένας δράστης. Τόνισε ότι η τοποθεσία της τρομοκρατικής πράξης δεν ήταν τυχαία και ότι το επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλό.

 

Ο Μάρκ Ρόουλι που ασκεί καθήκοντα υποδιευθυντή της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου (Σκότλαντ Γιάρντ) είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι ο δράστης είναι μεταξύ των πέντε νεκρών. Ο ίδιος εκτίμησε πως ο δράστης εμπνεύστηκε από την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ θεωρεί πως ήταν γνωστή η ταυτότητά του, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. 

 

Να αναφερθεί πως σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, ο Αμπού Ιζαντίν έχει αναγνωριστεί, ως ο δράστης της αιματηρής επίθεσης έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Την παραμονή των επιθέσεων, μιλώντας σε ομάδα μουσουλμάνων στο Μπέρμιγχαμ, καταγράφηκε σε βίντεο να κοροϊδεύει όσους αντιστέκονται στην ισλαμιστική τρομοκρατία. Είχε δηλώσει δε ανοιχτά ότι επιθυμούσε να πεθάνει ως «βομβιστής αυτοκτονίας». Ωστόσο, βρετανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ο Ιζαντίν ο δράστης, καθώς βρίσκεται στη φυλακή. 

 

Οι Αρχές κάνουν έφοδο σε κατοικία στο Μπέρμιγχαμ

 

Εν τω μεταξύ, επιδρομή σε κατοικία στο Μπέρμιγχαμ έκανε η βρετανική αστυνομία το βράδυ, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και το βρετανικό κοινοβούλιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων.

 

Δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε κατοικία στην περιοχή Μπέαργουντ του Μπέρμιγχαμ, αποκλείοντας τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό.

 

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το BBC, το όχημα που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης που σε μία τρελή πορεία παρέσυρε πεζούς στη γέφυρα Ουέστμινστερ, μπορεί να νοικιάστηκε από διεύθυνση που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο που έγινε η επιδρομή.

 

Ο δρόμος, στο σημείο, πάντως έκλεισε μόνο για μερικές ώρες, από τις 11 το βράδυ έως τις δύο το πρωί και στη συνέχεια δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

 

Η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει μόνο την επιχείρηση χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες που να συνδέουν την επιδρομή με το τρομοκρατικό γεγονός του Λονδίνου για «επιχειρησιακούς λόγους».

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά από τη τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο, είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκινγχαμ χθες. "Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη Νέα Σκότλαντ Γιάρντ αύριο" (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central χθες, προσθέτοντας ότι "η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία".

 

Σήμερα η βασίλισσα θα εγκαινίαζε ένα νέο αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, κοντά στον τόπο των επιθέσεων.

 

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης

 

Στο μεταξύ τα συλληπητήρια τους στο βρετανικό λαό έχουν εκφράσει όλοι οι ηγέτες.

 

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε στο Λονδίνο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση.

 

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές.

 

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για την σημερινή επίθεση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter, είπε:

 

«Εκφράζουμε, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.