ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Το Brexit «απειλεί» την καταπολέμηση της διαφθοράς

10:37 - 24 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
ΟΟΣΑ: Το Brexit «απειλεί» την καταπολέμηση της διαφθοράς
Το Brexit θα μπορούσε να ζημιώσει τις προσπάθειες της Βρετανίας να αναχαιτίσει τη διαφθορά και να προσφέρει στις πολυεθνικές ένα πλεονέκτημα έναντι της βρετανικής κυβέρνησης σε υποθέσεις δωροδοκίας, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Guardian.

Η πίεση από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας για αποδυνάμωση των νόμων περί δωροδοκίας και η ανικανότητα που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στο να εστιάσει σε ζητήματα πέραν του Brexit, αποτελούν δύο κινδύνους που συνδέονται με την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει νέα έρευνα του σώματος.

 

Παρότι αναγνωρίζει την «στέρεη πρόοδο» της Βρετανίας στις πρόσφατες έρευνές της σε υποθέσεις δωροδοκίας, η έκθεση προειδοποιεί ότι το ποσοστό των υποθέσεων που έχουν να κάνουν με τη σημασία της χώρας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σκηνή, είναι χαμηλό.

 

«Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες βελτίωσης του εντοπισμού της ξένης δωροδοκίας και να επιτευχθεί ισχυρότερη επιβολή της νομοθεσίας κατά της δωροδοκίας», τονίζεται στο κείμενο.

 

Ο Οργανισμός εγκωμιάζει τη βρετανική οικονομική αρχή Serious Fraud Office (SFO) για πρόσφατες επιτυχίες που έχει σημειώσει στο άνοιγμα και την έκβαση μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς, περιλαμβανομένου ενός διακανονισμού εκατομμυρίων στερλινών με την Rolls-Royce νωρίτερα φέτος.

 

Ωστόσο, πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν στους συντάκτες της έρευνας τις ανησυχίες τους ότι «το Brexit θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο οι βρετανικές εταιρίες να απειλούν με μεταφορά τους και με πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας στη Βρετανία, ως ατού στις διαπραγματεύσεις τους με τους εισαγγελείς επάνω σε κατηγορίες».

 

«Δεδομένου ότι η SFO έχει στα βιβλία της κάποιες πολύ μεγάλες βρετανικές εταιρίες, που είναι σημαντικοί εταίροι στη βιομηχανική στρατηγική της κυβέρνησης, αυτή είναι ουσιαστική ανησυχία αρκετών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Βρετανία», εξηγεί η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.