ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδοτούμενα συσσίτια για πεινασμένους οραματίζεται η Ευρωβουλή!

20:02 - 11 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Επιδοτούμενα συσσίτια για πεινασμένους οραματίζεται η Ευρωβουλή!
Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης Σε πολλές σκέψεις, για το επισιτιστικό τους μέλλον, έβαλε τα δεκάδες εκατομμύρια των ευρωπαίων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας και δεν έχουνε να φάνε, μία έκθεση που εγκρίθηκε, κατ’ ομοφωνία, σήμερα, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία επιδιώκεται να τεθεί υπό έλεγχο η σπατάλη των τροφίμων στην ΕΕ και ν’ αυξηθούν οι δωρεές τροφίμων στους λιμοκτονούντες.

Τούτο δε διότι, ενώ οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν ότι κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο (!), περιορίσθηκαν, με το Ψήφισμα τους, να ζητήσουν από την Κομισιόν, να πάρει μέτρα περιορισμού αυτής της σπατάλης κατά το ήμισυ, μέχρι το …2030.

 

Το ερώτημα τους «πως θα ζήσουμε μέχρι τότε» έμεινε αναπάντητο, καθόσον η Ευρωβουλή έριξε την ευθύνη της αλόγιστης σπατάλης των τροφίμων στην ΕΕ, στους καταναλωτές που μπερδεύονται, λέει, μεταξύ των ενδείξεων «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» και «ανάλωση μέχρι», και θεωρούν ακατάλληλα προς βρώσιν και πετάνε τα τρόφιμα που φέρουν την δεύτερη ένδειξη.

 

Όπως έχει προκύψει, ωστόσο, το πρόβλημα των πεινασμένων δεν είναι οι ενδείξεις που φέρουν τα πεταμένα τρόφιμα που βρίσκουν στα σκουπίδια για να χορτάσουν την πείνα τους αλλά το πού θα τα βρίσκουν.

 

Οι ευρωβουλευτές διατράνωσαν την πεποίθηση τους ότι η Κομισιόν θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς που υπάρχουν στον τομέα της δωρεάς τροφίμων (σ.σ προφανώς μέσω συσσιτίων) και  προς τούτο θα πρέπει να θεσπίσει ένα νέο καθεστώς φοροαπαλλαγών προς τους διακινητές τροφίμων, έτσι ώστε, όπως είπαν, και η σπατάλη να μειωθεί και οι δωρεές τροφίμων ν’ αυξηθούν.

 

 …και ζήτησαν από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, ν’ αγωνισθούν για περικοπές στις σπατάλες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2025 και κατά 50% μέχρι το 2050, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο να καταργήσουν τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν θα εμπεριέχει κινδύνους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

Επιβάλλεται, υποστήριξαν, η Κομισιόν ν’ αλλάξει την κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ και να εγκρίνει ρητές φορολογικές απαλλαγές γι’ αυτούς που διανέμουν δωρεάν τρόφιμα ενώ, υποστήριξαν επίσης, ότι το Ταμείο της ΕΕ για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους απόρους (FEAD) θα πρέπει να χρηματοδοτεί το κόστος συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής δωρεάν τροφίμων στους ξελιγωμένους.

 

Οι «χορτάτοι» διακινητές τροφίμων δηλαδή, θα επιδοτούνται για να ταϊζουν, με ληγμένα πλην ελεγμένα (;) τρόφιμα τους πεινασμένους καθ’ άπασαν την ευρωπαϊκή επικράτεια!

Τελευταία τροποποίηση στις 20:08 - 11 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.