ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τζιχαντιστές «χτυπούν» τη Γαλλία δύο ημέρες πριν τις εκλογές

08:11 - 21 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Οι τζιχαντιστές «χτυπούν» τη Γαλλία δύο ημέρες πριν τις εκλογές
Δύο μόνο ημέρες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία μια νέα τρομοκρατική επίθεση συγκλονίζει την καρδιά της χώρας. Νεκρός από τα πυρά ενός αγνώστου άνδρα πέφτει ένας αστυνομικός ενώ λίγο αργότερα κατά την ένοπλη επίθεση τη ζωή του χάνει και ο δράστης. Δύο ακόμα αστυνομικοί αλλά και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν.

Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε το ισλαμικό κράτος. Η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

 

Οι αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως στο περιστατικό εμπλέκονται δύο άτομα, ένα εκ των οποίων άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αψίδα του Θριάμβου.

 

Ο ένοπλος δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης ήταν ο 39χρονος Βέλγος Αμπού Γιουσούφ, γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του. 

 

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

 

Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι».

 

Όλα τα στοιχεία που αφορούν την χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σήμερα θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών.

 

Αντιδράσεις από Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν

 

Με το αιματηρό επεισόδιο ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης.

 

Μιλώντας μετά από τηλεοπτική παρουσίασή της χθες, δήλωσε ότι ήταν «ιδιαίτερα θυμωμένη», καθώς και λυπημένη για τους αστυνομικούς θύματα «γιατί δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα (...) για να προστατευθούν οι συμπατριώτες μας. Χρειάζονται περισσότερα από την συμπόνια μας».

 

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, είπε ότι θα ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για σήμερα, Παρασκευή. Κάλεσε, επίσης, και για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας γενικότερα, παρότι σύμφωνα με το νόμο η εκστρατεία σταματά έτσι κι αλλιώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

 

Ωστόσο, ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί.

 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στη Γαλλία μετά την επίθεση στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:29 - 21 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.