ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Yψηλό εξαετίας για τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτης PMI της ευρωζώνης

13:07 - 21 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Yψηλό εξαετίας για τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτης PMI της ευρωζώνης
Με ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit, που έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, ανήλθε στις 56,7 μονάδες τον Απρίλιο από τις 56,4 του Μαρτίου – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Οι τιμές πάνω από το 50 υποδηλώνουν ανάπτυξη.

«Η ισχύς της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο μας εξέπληξε και αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Είναι μια ανάπτυξη με πολύ ευρεία βάση», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία στοιχεία για τον PMI, εάν διατηρηθεί αυτή η εικόνα, υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο PMI για τον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο 56,2 από τις 56,0 τον προηγούμενο μήνα, σε υψηλό εξαετίας. Η τιμή ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters, που ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητος στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Ο δείκτης απασχόλησης παρέμεινε αμετάβλητος στο 54,4, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

Ο PMI για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη ανήλθε σε υψηλό εξαετίας στις 56,8 μονάδες από τις 56,2 ένα μήνα νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στο 58,0 από το 57,5, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 21 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.