ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Δεν χαλαρώνουν τα κριτήρια χορήγησης εταιρικών δανείων οι τράπεζες

15:05 - 25 Απρ 2017 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Δεν χαλαρώνουν τα κριτήρια χορήγησης εταιρικών δανείων οι τράπεζες
Περισσότερες τράπεζες αναμένεται να ρευστοποιήσουν τα κριτήρια για χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις στο τρέχον τρίμηνο, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα τα διατηρήσει αμετάβλητα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της ΕΚΤ.

Το Marketwatch επικαλείται την τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, Lending Survey, ενώ αποκαλύπτει πως η ζήτηση για χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί στο τρέχον τρίμηνο στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής η οποία, σύμφωνα με τις τράπεζες, υποστηρίζει το δανεισμό.

 

Οι πιο πολλές τράπεζες αναφέρουν ότι τα κριτήρια για δανεισμό προς τις επιχειρήσεις δεν άλλαξαν στο α΄ τρίμηνο. Ωστόσο από όσες προχώρησαν σε αλλαγές, περισσότερες προέβησαν στη χαλάρωση των κριτηρίων δανειοδότησης παρά στην αυστηροποίησή τους. Αντίθετα, για το β΄ τρίμηνο, περισσότερες αναμένουν αυστηροποίηση αντί περαιτέρω χαλάρωσης, αλλά σχεδόν όλες αναμένουν ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητα. 

 

Η έρευνα υποστηρίζει ότι το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο διατηρείται επί σχεδόν μία τριετία, «έχει αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους, ωστόσο οι ίδιες οι τράπεζες εκτιμούν ότι έχει θετικό αντίκτυπο στον όγκο δανεισμού τους».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 25 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.