ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαλκάνια «στα κόκκινα»: Έπεσε η κυβέρνηση στην Κροατία-Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Σκόπια

22:45 - 27 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Βαλκάνια «στα κόκκινα»: Έπεσε η κυβέρνηση στην Κροατία-Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Σκόπια
«Έπεσε» η κυβέρνηση στην Κροατία, καθώς ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ανήγγειλε την αποχώρηση του κυβερνητικού του εταίρου, του κόμματος Bridge of Independent Lists (Most).

Σε αγωνιώδες διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και ηγέτης του βασικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Croatian Democratic Union (HDZ), ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησής του, καθώς και την άμεση έναρξη της αναζήτησης νέου εταίρου, ώστε να ανακτηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και να κυβερνηθεί η χώρα.


Αυτή είναι η δεύτερη κυβέρνηση του HDZ-Most που κατέρρευσε από τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015. Η πτώση της κυβέρνησης βυθίζει τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, σε μία περίοδο που οι εντάσεις -ιδιαίτερα- στην περιοχή των Βαλκανίων αυξάνονται και οι συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται, ενώ το Προσφυγικό και η τρομοκρατία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν και μαζί τους τα ακροδεξιά μορφώματα και οι ιδέες που οδήγησαν τον κόσμο σε πολέμους και διαχωρισμούς.

 

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια-Εισβολή οπαδών του Γκρουέφσκι στο κοινοβούλιο

 

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ λαμβάνουν δραματική τροπή, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές , οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν σήμερα στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ .

 

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:06 - 27 Απρ 2017

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.