ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: «Ξηλώνουν» τον πρόεδρο της Συνέλευσης, επειδή πήγε στην…Συρία!

14:19 - 28 Απρ 2017 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: «Ξηλώνουν» τον πρόεδρο της Συνέλευσης, επειδή πήγε στην…Συρία!
Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργείται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από την σημερινή απόφαση του Προεδρείου της Συνέλευσης να άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο της Pedro Agramunt .

Την μήνιν του προεδρείου προκάλεσε, το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της Συνέλευσης στην Συρία χωρίς, όπως υποστηρίχθηκε, να έχει την συγκατάθεση ή εξουσιοδότηση του Σώματος.

 

Με την έναρξη, ωστόσο, των εργασιών της Συνέλευσης, την περασμένη Δευτέρα και ενώ πλειάδα βουλευτών-μελών του Σώματος, ζήτησαν από τον πρόεδρο να παραστεί σε σχετική ακρόαση απολογούμενος, ο Πεδρο Αγκραμούντ, αναγνώρισε ότι η επίσκεψή του στη Συρία υπό την ιδιότητά του ως Ισπανός γερουσιαστής ήταν ένα λάθος και ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη της Συνέλευσης.

 

Όπως, όμως, σημειώνεται στην σημερινή απόφαση του Προεδρείου της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, "ο Πρόεδρος επέλεξε να μην παραστεί σήμερα στο Προεδρείο και δεν υπέβαλε επιστολή παραίτησης. Ως αποτέλεσμα, και στο πλαίσιο του ισχύοντος Κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αναγκαστεί να παραιτηθεί, το Προεδρείο θεώρησε αναγκαίο να άρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του», δήλωσε ο Sir Roger Gale (Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής από την Αγγλία).

 

Πρακτικά, η απόφαση για άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του προέδρου Αγκραμούντ, σημαίνει ότι , στις δύο εναπομείνασες Συνόδους της Ολομέλειας της Συνέλευσης, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017, ο ίδιος δεν «νομιμοποιείται» να προεδρεύσει των Συνόδων και δεν θα είναι εξουσιοδοτημένος, να πραγματοποιεί επίσημες επισκέψεις, να παρίσταται σε συναντήσεις ή να κάνει δημόσιες δηλώσεις εξ ονόματος της Συνέλευσης υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου.

 

Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.