ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμετάβλητα άφησε τα αμερικανικά επιτόκια η Fed

21:21 - 03 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Αμετάβλητα άφησε τα αμερικανικά επιτόκια η Fed
Δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ υποβάθμισε την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου. Η Fed έδωσε έμφαση στην ισχύ της αγοράς εργασίας, σε μια ένδειξη πως μπορεί να συσφίξει την νομισματική πολιτική ακόμη και τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο της μετάδοσης ενός αισιόδοξου αισθήματος μετά τη διήμερη συνεδρίαση της, η Fed ανέφερε ακόμη πως οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να είναι στέρεες, οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν ισχυροποιηθεί και ο πληθωρισμός «κυμαίνεται κοντά» στο στόχο της.

 

«Η επιτροπή θεωρεί την επιβράδυνση της ανάπτυξηw στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ως πιθανώς μεταβατική», εκτίμησε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

 

Η αγορά εργασίας εξακολούθησε να ισχυροποιείται, παρότι επιβραδύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα και «τα θεμελιώδη που υποστηρίζουν την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της κατανάλωσης παρέμειναν στέρεα», πρόσθεσαν σύμφωνα με το Reuters οι φορείς χάραξης πολιτικής.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25%, κατά την τελευταία συνεδρίασή της το Μάρτιο, σε 0,75-1%.

 

Πριν τη συνεδρίαση, οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής κατέστησαν σαφές πως, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, η κεντρική τράπεζα είναι πιο σίγουρη γύρω από την πρόβλεψή της για δύο ακόμη αυξήσεις στα επιτόκια το 2017.

 

Η Fed βρίσκεται στον πρώτο της κύκλο σύσφιξης εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αφότου για χρόνια κράτησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για να βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει σε υγιή κατάσταση μετά την ύφεση της περιόδου 2007-2009.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:32 - 03 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.