ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Κίνδυνος αναζωπύρωσης των ανησυχιών για το χρέος στην ευρωζώνη

11:32 - 24 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Κίνδυνος αναζωπύρωσης των ανησυχιών για το χρέος στην ευρωζώνη
Η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και το ενδεχόμενο υψηλότερων αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση της για την χρηματοοικονομική σταθερότητα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο εξάμηνο στηρίζει το outlook για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη, αναφέρει η ΕΚΤ. Ωστόσο, μια παρατεταμένη περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να πυροδοτήσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.


Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος να επανεμφανιστούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέος στην Ευρωζώνη έχει αναθεωρηθεί ανοδικά από την προηγούμενη Αξιολόγηση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Νοέμβριος 2016).


Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι πιέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο, αν και προειδοποιεί πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί παράγοντες ευπάθειας σε ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα.


Σημειώνει παράλληλα, ότι τα χαμηλά επιτόκια συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις στην κερδοφορία των τραπεζών. Επισημαίνει τέλος ότι σε ορισμένες περιοχές της Ευρωζώνης οι προοπτικές της κερδοφορίας συνεχίζουν να μετριάζονται από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Η ΕΚΤ εμφανίζεται παράλληλα καθησυχαστική για το Brexit, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.