ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman: Οι αποφάσεις του Κογκρέσου δεν επηρεάζουν την αγορά πετρελαίου

09:41 - 25 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Goldman: Οι αποφάσεις του Κογκρέσου δεν επηρεάζουν την αγορά πετρελαίου
Mικρό αντίκτυπο αναμένεται να έχει η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για πώληση των μισών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου, σημείωσε η Goldman Sachs πρόσφατα.

Στόχος του προσχεδίου προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, που παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο, είναι η έναρξη των πωλήσεων το οικονομικό έτος 2018, το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

 

Στο πλαίσιο της πρότασης, οι πωλήσεις θα φέρουν 500 εκατ. τον πρώτο χρόνο και τα έσοδα θα αυξάνονται σταδιακά κατά τα επόμενα χρόνια.

 

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι πωλήσεις αυτές αντιστοιχούν μόνο σε περίπου 110.000 βαρέλια/ημέρα ετησίως μέχρι το 2027, 66.000 βαρέλια/ημέρα κατά την περίοδο 2018-2020 και μόλις 25.000 βαρέλια/ημέρα φέτος.

 

«Αυτό είναι αμελητέο, τόσο σε σχέση με το μέγεθος των μειώσεων του ΟΠΕΚ κατά 1,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, όσο και σε σύγκριση με τα 98 εκατ. βαρέλια/ημέρα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου», τόνισε η τράπεζα σε έκθεσή της σύμφωνα με το CNBC.

 

H τράπεζα σχολίασε πως οι προτεινόμενες πωλήσεις θα αυξήσουν τις πιέσεις στην αμερικανική Ακτή του Κόλπου, από άποψη υποδομής και διοίκησης, ενώ ήδη παλεύει με την αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.

 

Τα αμερικανικά αποθέματα, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποτελούνται από περίπου 688 εκατ. βαρέλια αργού σε βαριά φυλασσόμενα υπόγεια σπήλαια στη Λουιζιάνα και στο Τέξας.

 

Το Κογκρέσο τα δημιούργησε το 1975, όταν το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου προκάλεσε φόβους για μακροπρόθεσμες ανόδους στις τιμές καυσίμων κίνησης που θα μπορούσαν να πλήξουν την αμερικανική οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.