ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το... παιχνίδι της Goldman Sachs στη Βενεζουέλα

13:01 - 30 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Το... παιχνίδι της Goldman Sachs στη Βενεζουέλα
Μια επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανόν να αρνηθεί να πληρώσει ομόλογα ύψους 2,8 δισ. δολαρίων που αγόρασε πρόσφατα η Goldman Sachs από την κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

«Είναι προφανές πως η Goldman Sachs αποφάσισε να βγάλει γρήγορο χρήμα από τα βάσανα του λαού της Βενεζουέλας», τόνισε ο Julio Borges, επικεφαλής του κογκρέσου, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, σε επιστολή του προς τον CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

 

«Δεδομένης της παράτυπης φύσης αυτής της συναλλαγής και των παράλογων οικονομικών όρων που περιλαμβάνει οι οποίοι είναι σε βάρος της Βενεζουέλας και του Λαού της, η Εθνοσυνέλευση θα ξεκινήσει σύντομα έρευνα για το θέμα. Σκοπεύω επίσης να συστήσω σε όποια μελλοντική δημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσει ή πληρώσει αυτά τα ομόλογα», γράφει στην επιστολή του ο κ. Borges, όπως μεταδίδει το CNBC.

 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Goldman Sachs θα πλήρωνε περίπου 865 εκατ. δολάρια για ομόλογα ύψους 2,8 δισ. δολαρίων έκδοσης της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos de Venezuela (PDVSA) το 2014, με λήξη το 2022, δηλαδή περίπου 31 σεντς στο δολάριο και ετήσια απόδοση που ξεπερνά το 40%.

 

Ο κ. Borges είπε πως η συμφωνία προσέφερε «οικονομική γραμμή ζωής» στο καθεστώς του προέδρου Νικολα Μαδούρο, η οποία κατηγορείται για χρήση βίας κατά των διαδηλώσεων.

 

Η Goldman Sachs σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως δεν αγόρασε τα ομόλογα από την κυβέρνηση ούτε είχε συναλλαγές μαζί της, αλλά τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά από χρηματιστή, προσθέτοντας πως οι τίτλοι κρατούνται σε ταμεία και λογαριασμούς τους οποίους διαχειρίζεται η τράπεζα για λογαριασμό πελατών της.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 30 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.