ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: «Ομολογία» αποτυχίας στην αντιμετώπιση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

17:45 - 19 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
ΕΕ: «Ομολογία» αποτυχίας στην αντιμετώπιση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
Σε έγγραφο εμπιστευτικής ενημέρωσης, σε επιλεγμένους παραλήπτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκαλύπτει ότι υπήρξαν αναποτελεσματικές και απέτυχαν, οι ισχύουσες-αναχρονιστικές κοινοτικές Οδηγίες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στην ΕΕ!

Στο έγγραφο «ομολογείται» ότι, η κοινοτική Οδηγία (ΕΕ-2015/849) , η οποία αποτελεί μέρος του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, εμφάνισε σοβαρά κενά μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και κατόπιν των αποκαλύψεων των PanamaPapers.

 

Γι’ αυτό, σημειώνεται, η Κομισιόν πρότεινε να τροποποιηθεί η εν λόγω παρωχημένη Οδηγία, μαζί με την Οδηγία 2009/101 / ΕΚ, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής τους, να μειωθούν τα όρια που τυγχάνουν εξαιρέσεων και να προβλεφθεί η δημιουργία αυτοματοποιημένων κεντρικών μηχανισμών (π.χ κεντρικά συστήματα ανάκτησης ηλεκτρονικών δεδομένων).

 

Οι ουσιαστικές τροποποιήσεις, που υπέβαλλαν στην Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, περιλαμβάνουν:

 

*Την υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν στην Επιτροπή δεδομένα σχετικά με καταπιστεύματα και νομικά καθεστώτα .

*Απόρρητες πληροφορίες επαγγελματικού απορρήτου, για το προσωπικό που εργάζεται ή έχει εργασθεί για τις αρμόδιες αρχές που εποπτεύουν τα πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη.

* Την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εποπτείας και συντονισμού των δραστηριοτήτων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εκτελούνται από αρμόδιες εθνικές αρχές και φορείς επιβολής του νόμου.

 

  • Ολο το κείμενο του Briefing στην αγγλική γλώσσα, στο πρόσθετο υλικό.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.