ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Στερείται αξιοπιστίας η προσπάθεια Μαδούρο για νέο Σύνταγμα

10:17 - 22 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Στερείται αξιοπιστίας η προσπάθεια Μαδούρο για νέο Σύνταγμα
Προκληθείσα, από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (OAS), να σχολιάσει τα νομικά ζητήματα που ενδεχομένως προκύπτουν από την έκκληση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολας Μαδούρο, να φτιάξει καινούργιο σύνταγμα στη χώρα, η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με δήλωση της σήμερα, υπήρξε κατηγορηματική.

Η προσπάθεια του προέδρου της Βενεζουέλας για νέο Σύνταγμα στερείται αξιοπιστίας  και διακρίνεται από πολλές ελλείψεις που υπονομεύουν την δημοκρατική αξιοπιστία.

 

Η Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδιο όργανο για την εποπτεία του «καλώς έχει» των συνταγματικών και δημοκρατικών διαδικασιών, διατύπωσε την άποψη ότι, ότι η εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, να ζητήσει εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι αμφισβητήσιμη.

 

Η Επιτροπή προχώρησε ακόμη στην διαπίστωση  ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα πρότυπα κράτους δικαίου ο Πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να αποφασίζει για τους κανόνες για τις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης και ότι οι κανόνες που αποφάσισε με το διάταγμα του - Εδαφική και τομεακή εκπροσώπηση - παραβιάζουν σοβαρά τη δημοκρατική αρχή της ισότητας των ψήφων.

 

Η Επιτροπή, τέλος, υπογράμμισε την απόλυτη αναγκαιότητα «ουσιαστικής συζήτησης με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις ενώσεις πολιτών, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», προκειμένου να υιοθετηθεί ένα "βιώσιμο κείμενο, αποδεκτό για το σύνολο της κοινωνίας και σύμφωνα με Δημοκρατικά πρότυπα ".

 

Ζήτησε μια «απρόσκοπτη άσκηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι ειρηνικά, της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και μια δίκαιη, επαρκή και εκτεταμένη μετάδοση των επιχειρημάτων από τα μέσα ενημέρωσης ».

 

Ψιλά γράμματα αυτά για να τα λάβει υπόψη του ο Μαδούρο, που βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη.

 

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.