ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Τώρα «ξύπνησε» για το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών!

11:38 - 26 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
ΕΕ: Τώρα «ξύπνησε» για το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών!
Σε περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ανέρχεται η αξία των πολιτιστικών αγαθών, που διακινούνται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλύπτει έγγραφο εμπιστευτικής ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου που, μόλις χθες, διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες.

Από το έγγραφο προκύπτει ότι, ενώ η ίδια η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει πως το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών «ενισχύει την τρομοκρατία, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την φοροδιαφυγή και το οργανωμένο έγκλημα», πολύ λίγα πράγματα έχει πράξει, για να εμποδίσει την έκταση της παράνομης, αυτής, δραστηριότητας.

Κατ’ αρχήν, τονίζεται στο έγγραφο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαθέτει ακόμη, κοινούς κανόνες για τον έλεγχο της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στο έδαφος και κατά δεύτερον, πρόσφατα, αξιώθηκε να θέσει σε εφαρμογή δύο, μόνον, Πράξεις, με τις οποίες θεσπίζονται κανόνες σε επιλεγμένους τομείς.

*Τον κανονισμό (ΕΕ) 116/2009 για την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών και την Οδηγία 2014/60 / ΕΕ, που διέπει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παραδοθεί παρανόμως στην Ευρώπη από άλλη χώρα εκτός της ΕΕ.

Πρόταση Κανονισμού για τον έλεγχο των εισαγωγών πολιτιστικών αγαθών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Κομισιόν υπέβαλλε στις 13 Ιουλίου 2017 και προετοιμάζει (sic) μια μελέτη για το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών στην ΕΕ και τις νέες διαθέσιμες τεχνολογίες για την καταπολέμησή του.

Nίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 26 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.