ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Η ομάδα της ακροδεξιάς θέλει φραγμό στις πολυεθνικές!

11:28 - 31 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Η ομάδα της ακροδεξιάς θέλει φραγμό στις πολυεθνικές!
Εξουσιοδοτηθείς, προφανώς, από την «Ομάδα των Εθνών και της Ελευθερίας», ο Ιταλός ευρωβουλευτής LorenzoFontana κατέθεσε, στις 26 Ιουλίου 2017, Πρόταση Ψηφίσματος με την οποία ζητείται να τεθεί φραγμός στην ισχύ που έχουν αποκτήσει πολυεθνικές πλατφόρμες, τόσον στον τομέα του ανταγωνισμού έναντι ευρωπαϊκών εταιριών όσον και στον τομέα της ιδιωτικής ζωής ευρωπαίων πολιτών.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμύρια ευρώ στην Alphabet-Google λόγω κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και ότι, τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Apple να καταβάλει στην ιρλανδική κυβέρνηση πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους.

 

Ισχυρίζεται δε ότι, τα τελευταία χρόνια, εντοπίσθηκαν, σε ορισμένα κράτη μέλη, παρόμοιες περιπτώσεις φορολογικών ατασθαλιών, που αφορούσαν διάφορες πολυεθνικές εταιρείες.

 

Στην Πρόταση Ψηφίσματος, επισημαίνεται η ανάγκη να τεθεί φραγμός στην ισχύ που διαθέτουν οι παγκόσμιες πλατφόρμες, ιδίως όσον αφορά την ιδιωτική ζωή μεγάλου αριθμού ευρωπαίων πολιτών και τον ανταγωνισμό έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών.

 

Παράλληλα ζητείται, να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση μ’ εκείνη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οι πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου!

 

Όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω Πρόταση, υπάρχει επείγουσα ανάγκη , για περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, προκειμένου να δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένας τεχνολογικός ιστός που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

 

Η εν λόγω Πρόταση Ψηφίσματος, πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση και έγκριση, σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να κληθεί η Κομισιόν, να δρομολογήσει μέτρα περιορισμού της ισχύος των παγκόσμιων διαδικτυακών διαδικτυακών επιχειρήσεων.

 

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.