ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ:«I have only a dream»!

11:02 - 13 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ:«I have only a dream»!
Προς πλήρη απογοήτευση, όλων εκείνων που ανέμεναν, έναν συγκεκριμένο απολογισμό πεπραγμένων της ΕΕ το διάστημα που πέρασε και συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την επίλυση των καυτών προβλημάτων της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, απασχόλησε, κοντά δύο ώρες, την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για να εκθέσει το …όνειρο του.!

Ένα «όνειρο», γεμάτο από «θα» και «θα πρέπει», πάνω στο τι επιβάλλεται, κατά την άποψη του, να γίνει, για να διασφαλισθεί ένα μέλλον αξιοπρεπές για την Ευρώπη και τους πολίτες της, που υποφέρουν από τις μάστιγες της ανεργίας και της αυξανόμενης φτωχοποίησης.

Δεν είναι άσχετο εξάλλου, προς αυτή την διαπίστωση, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν είπε λέξη, τόσον για κάποιο σοβαρό και κοστολογημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στην ΕΕ και της αυξανόμενης φτωχοποίησης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού της.

Μέσα στις πέντε προτάσεις που, όπως είπε, έχει ήδη καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, περιέλαβε στις «ονειρώξεις» του την επίτευξη της ένωσης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, της τραπεζικής αγοράς, της ενέργειας, της άμυνας και της ψηφιακής αγοράς.

Στο ερώτημα «τίνι τρόπω θα επιτευχθεί αυτό κύριε πρόεδρε?» δεν μπόρεσε να απαντήσει συγκεκριμένα.

 «Οραματίσθηκε» ακόμη την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εμπορικού προγράμματος και ανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο εξέτασης των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Μίλησε για νέα πρόταση της Κομισιόν, για την χάραξη μίας βιομηχανικής στρατηγικής, που θα στοχεύει σε μία ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία και αναφέρθηκε στην …δημιουργία, μίας σειράς Ευρωπαϊκών Οργανισμών που θα λειτουργούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των κυβερνο-επιθέσεων (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας), της διοχέτευσης πληροφοριών διασυνοριακά (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών) και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας (Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο)

«Οραματίσθηκε» ακόμη την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα Εποπτείας της Αγοράς Εργασίας και την δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Αρχής για την εφαρμογή του δικαίου και ευχήθηκε η ΕΕ να γίνει πρωτοπόρος για την κλιματική αλλαγή, μετά την υπαναχώρηση της Αμερικής.

Διερωτώμενος, τέλος, πως θα είναι η Ευρώπη το 2025, παρουσίασε το δικό του, έκτο σενάριο, που προβλέπει έναν υπουργό Οικονομικών για όλη την Ευρώπη και εφαρμογή του θεωρητικού τρίπτυχου «Ελευθερία-Ισότητα-Κράτος Δικαίου».

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 11:04 - 13 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.