ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινδία: «Παίρνει τα ηνία» από την Κίνα ως οικονομική υπερδύναμη

09:58 - 20 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Ινδία: «Παίρνει τα ηνία» από την Κίνα ως οικονομική υπερδύναμη
Μετά την Ιαπωνία και την Κίνα, έρχεται η σειρά της Ινδίας να αναδειχθεί σε ασιατική οικονομική υπερδύναμη, εν μέρει χάρη στο νεότερο εργατικό της δυναμικό, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte.

Όπως προειδοποιεί η Deloitte, Κίνα, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ γερνούν ραγδαία, με την Ινδία να ετοιμάζεται να οδηγήσει το τρίτο μεγάλο κύμα ανάπτυξης στην Ασία, χάρη στον νεότερο ηλικιακά πληθυσμό της.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 και πάνω στην Ασία, πρόκειται να εκτοξευτεί από 365 εκατ. σήμερα σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο το 2027, αντιστοιχώντας στο 60% αυτής της ηλικιακής ομάδας παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Deloitte, η Ινδία θα βρίσκεται πίσω από το επόμενο μεγάλο κύμα ανάπτυξης στην Ασία -μετά την Ιαπωνία και την Κίνα- με το εργατικό δυναμικό πιθανώς να αυξάνεται από 885 εκατ. σε 1,08 δισ. ανθρώπους μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και να διατηρείται πάνω από αυτά τα επίπεδα για μισό αιώνα.

«Η Ινδία θα αντιστοιχεί σε παραπάνω από τη μισή αύξηση στο εργατικό δυναμικό της Ασίας την ερχόμενη δεκαετία, αλλά δεν είναι μόνο θέμα περισσότερων εργαζομένων: αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι από το υφιστάμενο ινδικό προσωπικό», εξηγεί ο Anis Chakravarty, οικονομολόγος στην Deloitte India.

«Θα υπάρξουν αυξανόμενες οικονομικές δυνατότητες που θα έρθουν μαζί με αυτό, χάρη σε ένα αυξημένο ποσοστό γυναικών στο εργατικό δυναμικό, καθώς και σε μια αυξημένη ικανότητα και ενδιαφέρον για εργασία για περισσότερο καιρό. Οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις είναι τεράστιες», σχολίασε ο ειδικός.

Η περίοδος της άνθησης στην Ινδία αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες, ωστόσο δεν είναι η μόνη ασιατική οικονομία που θα ενισχυθεί. Η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες επίσης έχουν σχετικά νεαρούς πληθυσμούς, πράγμα που υπονοεί πως θα βιώσουν παρόμοια ανάπτυξη, προσθέτει η έκθεση.

Βεβαίως, η άνοδος στην Ινδία θα πραγματοποιηθεί υπό προϋποθέσεις: αν δεν τεθούν σε εφαρμογή τα σωστά πλαίσια, για να διατηρηθεί και να προωθηθεί η ανάπτυξη, ο αυξανόμενος πληθυσμός της χώρας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ανεργία και να πυροδοτηθούν κοινωνικές αναταράξεις.

 Οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και η Νέα Ζηλανδία. Για την Αυστραλία, η έκθεση της Deloitte, αναφέρει πως ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος ακόμη και από εκείνον που μαστίζει την Ιαπωνία, μια χώρα που πλήττεται από τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού εδώ και δεκαετίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:26 - 20 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.