ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Με «κώδικα δεοντολογίας» χτυπούν τη διαφθορά στους βουλευτές!

18:44 - 25 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Με «κώδικα δεοντολογίας» χτυπούν τη διαφθορά στους βουλευτές!
Υστερα από έναν και πλέον χρόνο χρονοτριβής, για να στηθεί μία γραμμή άμυνας στις καταγγελίες περί διαφθοράς, στους κόλπους των πρώην και νυν βουλευτών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κι αφού ορίσθηκε τριμελής επιτροπή ειδικών που άρχισε τις σχετικές ακροάσεις, η Επιτροπή Κανόνων της Συνέλευσης βρήκε την πλέον... ανώδυνη λύση.

Εγκρίνοντας σχετική έκθεση του Βρετανού Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Ian Liddell-Grainger, η Επιτροπή αποφάσισε πως θα αποτελέσει καίριο χτύπημα στην διαφθορά στις τάξεις των βουλευτών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η... αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών.

Η αναθεώρηση θα τεθεί σε ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην προσεχή της συνεδρίαση τον Οκτώβριο και εφόσον αυτή εγκριθεί, θα χρειασθεί κανένας χρόνος ακόμη, για να εφαρμοσθεί στην πράξη κι’ άλλο τόσο, ίσως, για να καταστούν οι νέοι κανόνες δεοντολογίας υποχρεωτικοί για τους βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης.

Η επιτροπή πιστεύει (?) ότι η θέσπιση ενός νέου μηχανισμού θα επιτρέψει την αμερόληπτη εξέταση των εικαζόμενων παραβιάσεων δεοντολογικών κανόνων και αρχών των βουλευτών σε θέματα διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκαλύφθηκαν από εξωτερικές πηγές, καθώς και δίκαιης διεξαγωγής και ταχύτερης εκκίνησης των ερευνών για την επιβεβαίωση των σχετικών καταγγελιών.

Σε βάθος χρόνου, μάλιστα, η Επιτροπή προτείνει, να θεσπιστούν σαφείς κανόνες για την πρόσβαση και τη μετακίνηση τρίτων, εντός των εγκαταστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων και συνεδριάσεων της Συνέλευσης, τη δημιουργία μητρώου διαφάνειας και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αποφυγή επηρεασμού των βουλευτών στα καθήκοντα τους.

Εννοείται ότι, μέχρι να γίνουν πράξη όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, όλα τα κρούσματα διαφθοράς βουλευτών, που έχουν καταγγελθεί και έχουν κάνει τον γύρο της Ευρώπης, θα έχουν... κουκουλωθεί.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 18:52 - 25 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.