ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γέλεν: Πιθανότατα προσωρινός ο χαμηλός πληθωρισμός

20:42 - 26 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Γέλεν: Πιθανότατα προσωρινός ο χαμηλός πληθωρισμός
Η επικεφαλής της Fed δήλωσε σήμερα ότι περιμένει ο πληθωρισμός να κινηθεί σταδιακά προς τον επίσημο στόχο του 2%, αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα.

Παρότι οι τελευταίες μετρήσεις για τον πληθωρισμό δικαιολογούν μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος να κινηθεί η Fed πολύ αργά, υποστήριξε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην κινηθούμε πολύ αργά» δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία της στο Κλίβελαντ. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί η αγορά εργασίας, προκαλώντας πρόβλημα με τον πληθωρισμό στο μέλλον. Επιπλέον, η παρατεταμένα χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Marketwatch, η κα. Γέλεν εξέφρασε την άποψη ότι ο φετινός χαμηλός πληθωρισμός είναι «πιθανότατα προσωρινός» και ότι θα φτάσει στον στόχο του 2% τα «επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει απόλυτα σαφή εικόνα για τα αίτια πίσω από την στασιμότητα των τιμών, τονίζοντας ότι μπορεί να διαβάζει λάθος τις δυνάμεις που κινούν τον πληθωρισμό.

Η πρόεδρος της Fed διευκρίνισε πάντως ότι «θα παρακολουθούμε τα εισερχόμενα στοιχεία με προσοχή και παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τις προβλέψεις μας με βάση τις νέες πληροφορίες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.