ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλονία: 90% «ναι» στην ανεξαρτησία-Αντίδραση Ραχόι και η επόμενη μέρα

12:59 - 02 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Καταλονία: 90% «ναι» στην ανεξαρτησία-Αντίδραση Ραχόι και η επόμενη μέρα
Το «ναι» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής συγκέντρωσε ποσοστό 90%, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση. Η συμμετοχή ήταν λίγο πάνω από το 40%, ωστόσο, οι διοργανωτές σημειώνουν πως στάση της αστυνομίας και η χρήση βίας που έκανε απέτρεψαν πολλούς πολίτες από το να πάνε να ψηφίσουν.

Όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, από το σύνολο των 5,34 εκατομμύριων ψηφοφόρων της Καταλονίας. Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα - τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο - απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Ο Πουτζντεμόν ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επισήμανε ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία. Ο ίδιος χαρακτήρισε αποδεκτό το ποσοστό συμμετοχής, καθώς, όπως είπε, αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», πρόσθεσε προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη. «Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», ανέφερε.

Ισπανία: Προς αναστολή εξουσιών της κυβέρνησης της Καταλονίας

H ισπανική κυβέρνηση από τη μεριά της, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλονία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Ο Ισπανός υπουργός επαίνεσε ταυτόχρονα και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά την επέμβασή τους, την Κυριακή, για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.