ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραχόι σε Πουτζντεμόν: Κηρύξατε ανεξαρτησία ή όχι;

13:35 - 11 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Ραχόι σε Πουτζντεμόν: Κηρύξατε ανεξαρτησία ή όχι;
"Κηρύξατε ανεξαρτησία ή όχι;" Αυτό το ερώτημα έθεσε την Τετάρτη ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, στον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Τελεσίγραφο πέντε ημερών, έως την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, απηύθυνε από το βήμα του Κογκρέσου των Βουλευτών κάτω σώματος του ισπανικού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι προς τον περιφερειακό πρωθυπουργό της Καταλονίας.

Αν ο Καταλανός ηγέτης επιβεβαιώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, τότε θα έχει τρεις ημέρες για να αναθεωρήσει τη θέση του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το αρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Νωρίτερα, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης και αμέσως μετά ο Ραχόι αποφάσισε να ρίξει το μπαλάκι στον Πουτζντεμόν, ο οποίος στη χθεσινοβραδυνή ομιλία του είναι αλήθεια πως δεν πήρε ξεκάθαρη θέση.

"Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας πρέπει να ξεκαθαρίσει χωρίς περιστροφές εάν την Τρίτη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι", σημείωσε Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Μια ξεκάθαρη θέση από την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση είναι αναγκαία ώστε η Ισπανία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα", πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Πουτζντεμόν υπέγραψε διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ωστόσο ζήτησε αναβολή της ανακήρυξης της επαρχίας σε ανεξάρτητο κράτος, προκειμένου να υπάρξουν, όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:17 - 11 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.