ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική συμφιλίωση: «Έδωσαν τα χέρια» Χαμάς και Φατάχ στο Κάιρο

16:51 - 12 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Ιστορική συμφιλίωση: «Έδωσαν τα χέρια» Χαμάς και Φατάχ στο Κάιρο
Μετά από μια δεκαετία διενέξεων και έχθρας, το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και η αντίπαλή του παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ, προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, στην ανακοίνωση μιας πρώτης τάξεως συμφιλίωσης στο Κάιρο.

Η συμφιλίωση αυτή, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τόνισε πως προσδοκά από αυτήν «μια τελική συμφωνία για να τερματιστούν οι διαιρέσεις».

Πάντως, το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με όσα δήλωσε Φάγεζ Αμπού Έιτα, ένας εκπρόσωπος της Φατάχ και μέλος της αντιπροσωπείας του κόμματός του στο Κάιρο, αναμένεται να υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αργότερα μέσα στην ημέρα, όπου και θα γνωστοποιηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες της ιστορικής συμφωνίας. Αυτό που θεωρείται δεδομένο πάντως, είναι πως η διευθέτηση των κρίσιμων ζητημάτων όπως ο έλεγχος της ασφάλειας στη λωρίδα της Γάζας και η τύχη των 25.000 ανδρών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς θα μετατεθεί για αργότερα.

Όπως γίνεται σαφές από αμφότερες τις μεριές, η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα πάρει καιρό. Η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα συμφέροντα των μεν και των δε μοιάζουν αντιφατικά, ωστόσο το σημαντικό είναι πως το πρώτο βήμα προς μια χρυσή τομή και μια οριστική επίλυση των διαφορών τους πραγματοποιήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της αφότου εκδίωξε από εκεί την Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας προεδρεύει ο Αμπάς, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο με τη Φατάχ το 2007.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.