ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συριακές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Ράκα από τον ISIS

14:30 - 17 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Συριακές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Ράκα από τον ISIS
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακατέλαβαν τον τελευταίο θύλακα της Ράκα που ελέγχεται από μερικές δεκάδες ξένους τζιχαντιστές. Η Ράκα αποτελούσε την «πρωτεύουσα» του ισλαμικού χαλιφάτου που είχε «ιδρύσει» το Ισλαμικό Κράτος το 2014, στη βόρεια Συρία.

Αναλυτικότερα, οι SDF, αποτελούμενες από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και Σύρους αντάρτες που έχουν ενωθεί μαζί τους στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ολοκλήρωσαν έτσι μία κομβικής σημασίας μάχη ενάντια στο «χαλιφάτο», η οποία είχε αρχίσει από τον Ιούνιο.

Οι αραβοκουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ανακοίνωσαν αργά τη Δευτέρα το βράδυ την απελευθέρωση της διαβόητης πλατείας της Ράκα όπου οι τζιχαντιστές πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις όταν είχαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη αυτή.
Η απελευθέρωση της πλατείας Αλ Ναΐμ, που στα αραβικά σημαίνει «Παράδεισος» αλλά οι κάτοικοι την αποκαλούσαν «Κόλαση», έγινε μετά από μάχη που ξεκίνησε την Κυριακή. 

Ηταν παγιδευμένη με εκρηκτικά

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές είχαν αποσυρθεί από αυτήν την πλατεία εδώ και δύο εβδομάδες αλλά οι SDF δεν κατάφερναν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους επειδή η περιοχή ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά.

Η ανακατάληψη είναι κυρίως συμβολική για τις SDF και για τους κατοίκους, αφού η πλατεία έχει συνδεθεί με τις ωμότητες που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα.

Πλέον οι τζιχαντιστές ελέγχουν μόνον δύο στενές λωρίδες στην ανατολική Συρία και στο δυτικό Ιράκ, με τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ, τον ιρακινό στρατό και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό που θα οδηγήσει στην πλήρη εξάλειψη του «χαλιφάτου».

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, δείχνει γυναίκες να πέφτουν κάτω, να φωνάζουν από την χαρά τους και μια μάλιστα από αυτές, να σκίζει τη μαύρη μπούρκα της και να φιλάει από ευγνωμοσύνη τους στρατιωτικούς.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.